Melville Range, Australija
Ovo mjesto nalazi se na velikom platou poluotoka York u Queenslandu, oko 10 sati vožnje od australskog grada Cairnsa. Biolozi su oduševljenim s ovim mjestom jer je upravo ono dom nekima od vrsta koje nije moguće pronaći nigdje drugdje na svijetu.


Sima Humpobolot, Venezuela
Udaljeno planinsko područje u Venezueli je toliko veliko da ima svoj mali eko sustav u kojem žive biljke koje su donedavno bile sasvim nepoznate znanstvenicima!

Rasjed Zapadna Škotska, Pacifik
Duboko ispod površine mora, između Južne Afrike i Antarktike leži područje koje je prvi put istraženo robotom tek 2010. godine. Na dubini od oko 2400 metara ispod površine otkrivene su brojne životinjske vrste, od kojih je vjerojatno najpopularnija - albino hobotnica.

Palawan, Filipini
2007. godine grupa je botaničara otišla na ekspediciju na udaljene otoke Palawana, a ono što su tamo pronašli iznenadilo je sve. Plave gljive, ružičaste biljke i biljke mesožderke samo su neke od vrsta koje su tamo otkrivene.

Krater Bosavi, Papua Nova Gvineja

Ovo je zapravo vulkan koji se urušio u svoj krater prije više od 200.000 godina, čime je stvoren krater širine od preko jednog kilometra. 2009. godine snimljen je i film za BBC, koji donosi sve zanimljivosti oko bogatog života stvorenog u dubini ovog kratera.

Pećina Movile, Rumunjska
Ova spilja u blizini Mangale je otkrivena 1986. godine, tijekom izgradnje geotermalne elektrane. Ova spilja bila je odsječena od danjeg svjetla zadnjih 5.5 milijuna godina. Unatoč nedostatku svjetla i kisika, u spilji postoji život koji tek čeka da ga znanstvenici istraže.

Planina Roraima, Venezuela-Brazil-Gvajana
Ova planina čini granicu između gore spomenutih država, a starija je od dvije milijarde godina. Na vrhu, planina dodiruje oblake, a teško je dostupna za sve, pa i one iskusne penjače.


Marijanska Brazda, Zapadni Pacifik
Na 11 kilometara ispod površine mora nalazi se područje koje je među najdubljima na planeti koje je ikada posjetio čovjek. Dno brazde je posjećeno svega četiri puta, od čega ga je jednom posjetio filmski redatelj James Cameron.

Son Doong pećina, Vijetnam
O Son Doong Spilji smo već puno puta pisali, no kako i ne bi, ova spilja je među najljepšima na svijetu! Nalazi se u Vijetnamu, a prvi put je istražena 2009. godine. Ova spilja je toliko velika da ima svoju vlastitu atmosferu i vlastite vremenske uvjete.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju