Gradovi u Hrvatskoj su u zadnjih nekoliko godina sigurno visoko na listi 'blagdanskih' destinacija brojnim turistima jer dovoljno je da prošetate božićnim sajmovima i brojnim trgovima i da shvatite da možete čuti jezike iz cijelog svijeta. Ali ako želite vidjeti kako to rade gradovi s dugogodišnjim iskustvom posjetite neki sajam s naše liste.

Kuhano vino ili punč? Keksići od đumbira ili torrone? Djed božićnjak ili sveti Nikola? Diljem Europe približava se doba božićnih sajmova. Oni veliki i oni manji svi nude zabavu, blagdanski ugođaj, posebnu hranu i piće te naravno i glazbu. Svaki je, također i poseban jer sadrži djelić kulture svoje regije. Zato vam savjetujemo da odaberete jedan od naših prijedloga i priuštite si vikend iz snova.

Austrija, Innsbruck, 15. studenoga – 6. siječnja

Udobnost tople vatrice i božićnih svjetala pružit ce vam ovaj, planinama okruženi, gradić. U Starom gradu naići ćete na nekoliko sajmova koji taj dio grada čine još romantičnijim. Tamo ćete moći kupiti paprenjake, drvene igračke i bogate ukrase za bor, a u sumrak ćete uživati u božićnim pjesmama koje izvode trubači na 500 godina starom Zlatnom krovu. Predlažemo da obavezno probate kialchn, adventske krafne prelivene sokom od brusnica.

Francuska, Angers, 28. studenog – 27. prosinca

Francuska je poznata po strasti za hranom, a Soleils d'Hiver festival u Angersu je kruna francuskog kulinarstva. Ovdje ćete naći vrlo široku ponudu delikatesa ne samo iz pokrajine Loire nego i cijele zemlje. Kušajte vino chaud (kuhano vino), grickajte nougat i liznite pommes d'amour (ušećerene jabuke). Nadalje, za djecu su kao stvoreni vrtuljak i mali vlakić, a odrasli za to vrijeme nogu zaviriti u neku od elegantnih trgovina u centru grada.

Francuska, Strasbourg
27. studenog – 31. prosinca

Cijele godine Strasbourg očarava posebnim šarmom, ali tijekom adventa prijestolnica pokrajine Alzas još je čarobnija. Drvene kućice uređene divovskim srcima, zvijezdama, anđelima i pahuljicama osvjetljavaju grad. Zbog svega toga sajam je proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi! Dakako, mogli bismo reći da su njegovi stanovnici imali mnogo prakse jer taj sajam datira čak iz 1570. godine. Nanese li vas put tamo, nemojte zaboraviti probati bredele, posebna peciva različitih oblika te okusa koji variraju od lješnjaka do naranče.



Njemačka, Hamburg, 23. studenog – 6. siječnja

Po svojoj raznolikosti teško da išta može nadmašiti Hamburg, koji nudi 15 različitih božićnih sajmova za ljude svih ukusa. Ljubitelji tradicionalnog svoje će mjesto pronaći ispred veličanstvene gradske vijećnice gdje brojni štandovi nude slastice i rukotvorine. Djeci će biti najprimamljiviji Spielzeuggasse (ulica igračaka), romantičarima će se najviše svidjeti Jungfernstieg koji se bazira na ekskluzivnoj hrani i darovima, a čak postoji i sajam Santa Pauli pun erotskih darova (samo za starije od 18.)

Italija, Bologna, 17. studenog – 7. siječnja

'Buon natale' pozdrav je koji ćete često čuti na ulicama ovog talijanskog grada dok se šećete pored katedrale svetog Petra iz 12. stoljeća. Osim prekrasnih staklenih ukrasa za bor koje možete kupiti i na tamošnjim sajmovima turisti u Bolognu prvenstveno odlaze zbog fenomenalne hrane. Voće od marcipana, limunova korica umočena u čokoladu, božićni nougat samo su neka od jela zbog kojih će vam nepce biti zahvalno.

Švedska, Stockholm, 21. studenog – 23. prosinca

Ispred Nobelovog muzeja pored kraljevske palače šareni štandovi prepuni su švedskih originalnih proizvoda. Zanimljivo je to da su cijene na tamošnjim štandovima začuđujuće prihvatljive, od eura pa na dalje. Dok djeca igraju tombolu i jedu kolačiće odrasli se griju uz glogg, kuhano vino. Cijela je Skandinavija kao s razglednice, prekrivena snijegom, pa takav ugođaj sajam čini još ljepšim.

Litva, Vilnius, 29. studenog – 11. siječnja

Litvanci stvarno znaju kako dočarati sugrađanima i brojnim turistima božićni ugođaj. Najfascinantniji je televizijski toranj koji se svake godine pretvori u ogromno božićno drvo s nebrojeno mnogo lampica. Tamo ćete kuhano vino dobiti naručite li karstas vynas. S obzirom na doba godine neće vam biti na odmet ni tradicionalne vunene šlape, kape i rukavice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju