"Njoki četvrtkom, riba pekom, tripice subotom", otkriva stara narodna navike kojih se Talijani u Rimu i dalje drže. Jedna od teorija otkriva da se ta izreka počela koristiti tijekom Drugog svjetskog rata, kada se zbog religijskih razloga petkom izbjegavalo meso. 

Kako bi se pripremilo za dan kad se jede samo riba i povrće, valja se opskrbiti konkretnijim obrokom dan ranije, a njoki su kao stvoreni za to. Tripice su na trpezi subotom jer su mesari tim danom odvajali bolje dijelove mesa za bogatije kupce. Ono što bi ostalo, a to bi često bile tripice, kupovali su oni koji si drugo nisu mogli priuštiti.

Prema tradiciji, nepce za njoke najbolje je pripremiti juhom koja se zbog karakterističnog razloga naziva stracciatella alla romana. Kako se u juhu dodaju jaja koja izgledaju kao komadići, a naziv juhe sugerira da se radi o malim krpicama – nije teško zaključiti otkud inspiracija za naziv.

Osim jaja, u juhu ideu i pileći temeljac, parmezan i semolina, krupica dobivena mljevenjem durum pšenice.

Njoki se pripremaju od krumpira koji se kuhaju u ljusci pa dok su još vrući pasiraju i nježno miješaju s brašnom.

Njoki Njoki (Foto: Getty Images)

Jaja se dodaju samo u slučaju da se radi veća količina tijesta. Tako Talijani dobivaju pahuljaste i lagane njoke, tako fine da im ne treba ništa drugo do umaka od rajčice i parmezana ili pecorina. Kako bi njoki upijali više umaka, talijanske none rade im rebrastu strukturu; to možete napraviti i vilicom tako da lagano pritisnete tijesto.

Otisnuti se u čarobnu Firencu, prošetati Rimom ili istražiti raznolikost talijanske obale idealni su trenuci koji bi godišnji odmor učinili savršenim. U tjednu okusa Italije u obližnjem Lidlu od 6. veljače do isteka zaliha  jednostavno možete nabaviti namirnice za razna jela poput tjestenine, pizze ili talijanske focaccie koji će vas svojim mirisom odvesti do čarobne Italije za tren oka. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju