Grand Canyon, Veliki koraljni greben, Mt. Everest, Viktorijini slapovi… čak i da se ne možete sjetiti svih prirodnih čuda, najvjerojatnije znate da ih ima sedam. Za osmo čudo svijeta, ružičaste i bijele terase jezera Rotomahana na Novom Zelandu vjerovalo se da je zauvijek izgubljeno nakon erupcije vulkana 1886. godine, no znanstvenici tvrde drukčije. Iznenađenja ondje ne nedostaje, u što se uvjerila i Antea Ćurin te svoja iskustva opisala u tekstu Road trip na Novom Zelandu: "Maor na kraju svijeta zna gdje je Dalmacija, ali ne i Hrvatska!"

Prošle su godine znanstvenici Rex Bunn i Sascha Nolden naglasili kako terase i dalje postoje, ali su zatrpane na obali jezera. Materijali geologa Ferdinanda von Hochstettera pomogli su im dokazati postojanje čuda prirode zahvaljujući kartografskim podacima. Prije nego što su završile pod slojevima pepela, blata i kamenja, ružičaste i bijele terase mamile su posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Nova saznanja znanstvenika Andrewa Martina Lorreyja i Johna Marka Wooleyja ponovno su uzburkale priču o nekadašnjem geotermalnom čudu. Naglašavaju da je naše razumijevanje najveće novozelandske erupcije u povijesti nepotpuno, ali da bi misterij mogle razriješiti nove tehnologije, uz pomoć dnevnika geologa iz 19. stoljeća.

Smatra se da su terase iznimne ljepote nastajale taloženjem silicija i drugih minerala iz vode koja je dopirala iz izvora i vrućih gejzira. Bijela je terasa pokrivala više od 10 tisuća četvornih metara, dok je manja, ružičasta služila za kupanje na nižim razinama. Najmanja i manje poznata terasa nazivala se crnom.

Pista usred oceana: Je li ovo najljepši ili najstrašniji aerodrom na svijetu? Aerodrom na Maldivima - 4 Aerodrom na Maldivima - 2 Aerodrom na Maldivima - 5 +1 Aerodrom na Maldivima - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju