Mundoaka (sad su već veće šanse da ćete ga upamtiti) je ubačena u definitivno premalen lokal za sve ljude željne fine kuhinje. Ako igrom slučaja i ubodete mjesto, računajte na to da ćete teško imati gdje odložiti mobitel, a o fotoaparatu da i ne govorimo. Problem je i sa čekanjem na hranu, dok bi prekrasnu konobaricu trebalo zaštititi, koliko je genijalna u svom nekom harmsovsko-maloprincovskom svijetu!

Cijene su visoke za hrvatski standard i pojam streetfooda, od 40 kuna za roastbeef sendvič, pa do devedesetak za sashimi i 120 za black angusa (nismo probali, ali na stolu do nas je izgledao malen ali divan). Porcije nisu prevelike, osim fantastične izdužene pizze koja me vratila u dane djetinjstva, samo što je umjesto prešane šunke i Podravca, fila bila naprosto predivna.


Kako postoji podjela pizzojeda na one koji vole hrskavo i tanano tijesto nasuprot onima koji vole deblji komad, tako će ovi potonji ovdje definitivno doći na svoje. Talijanska salama, mozzarella, tanani ukusni špek položen na samom kraju... Čista fantastika.

U skučenom prostoru imate i bilje, epruvete s uljem i octom, i live prijenos dijela radova u pretrpanoj kuhinji. Atmosfera je unatoč gužvi dobra i vesela zahvaljujući pretežno rocku u pozadini, već spomenutoj konobarici iz bajke, i pogledu na centar Metropole i ljude u prolazu. Jako zanimljiv detalj su svakako i daske od drveta iz Argentine, koje dodatno naglašavaju ljepotu jela na pladnju. Tanjuri su out, zauvijek! Dok ne dođu izdizajnirani kolači, mama...


Kad smo već kod vizualizacije, pobjednik je svakako sashimi od tune, a tu je i odojak, koji za razliku od prvospomenutog i nije epohalan. Wok je među najboljima u gradu, iako ga mrvicu šije onaj triput jeftiniji na skroz drugom kraju centralnog zagrebačkog trga. Janjeća kofta bi bila sjajna da je mrvicu veća, a od više puta opjevanog kruha, koji nipošto nije loš – ima i boljih u gradu.Uglavnom, od tri naručena jela, dva su fantastična, a jedno osrednje.

Vinska karta je mala, ali zanimljiva i korektna, ali pivo je nažalost, uz najdublju ispriku - samo lijepo upakirano. Španjolsko pivo Balate dolazi u tri varijante, pšenično, amber ale i stout. Za preveliku cijenu dobije se tek nešto arome i mirisa, ali sve u svemu – pretanko i nedorečeno. Idealno za hipstere, bez obzira što se toči u poznatim lokalima širom Španjolske i ima prekrasnu ambalažu. Ali, kako je Mundoaka definitivno najbolje mjesto u gradu za strance, onda ajde. Iako bi stvarno trebalo biti i par domaćih piva u ponudi...


Uglavnom, Mundoaka bi bila fenomenalan restoran da ima više mjesta, odnosno najbolji zagrebački streetfood da ima niže cijene i brže pripremljena jela. Kvaliteta, izgled, dizajn i okus jela je daleko iznad gornje granice svega viđenog u Zagrebu, jednom kad vidite ukusno nakrcanu dasku, fotografirat ćete toliko dugo dok se jelo ne ohladi!


Pa ako se pripremite na šetnjicu, ili vas ne smeta čekanje i laktarenje ljudi do vas – vidimo se tamo! Grade Zagrebe, daj Tvrtku Šakoti veći prostor, i Metropola će imati samo takav hit, svaka čast čovjeku na trudu, ideji i izvedbi. Dokazao se, sad je red na vlastima da ga zaštitite i dopustite mu da gastro ponudu centra grada u većem prostoru digne na viši nivo.Vjerujemo u bajke, i dolazimo s osmijehom u Mundoaku, kao i svaki puta do sada. Kad će ta terasa...

Mundoaka
Adresa: Petrinjska 2, Zagreb
Telefon: +385 1 7888 777
Radno vrijeme: 8-23 h, nedjeljom zatvoreno
Facebook stranica: Klik 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju