Europska prijestolnica romantike i grad svjetla, u kasnim je godinama 18. stoljeća slavio mračnu stranu zabave i strasti. Klubovi koji su ismijavali i slavili simbole smrti, poigravajući se s grotesknim kostimima demonima, vampira i živih mrtvaca bili su omiljeno mjesto izlazaka boema, umjetnika i hedonista.

Epicentar mračne zabave bio je Montmartre, umjetnička četvrt na sjeveru Pariza gdje se noći provodilo na mjestima kao što je ozloglašeni Cabaret du Néant (kabare ništavila) koji je tada bio jedan od najpoznatijih u Parizu.

Pogrebne svijeće u lubanjama ovlaš su obasjavale lijesove koji su služili umjesto stolova, kosti na zidovima, giljotine i slike borbi. Dojam je pojačavao zvuk crkvenih zvona te posmrtni marš dok bi konobari odjeveni poput trupla netom izvučenih iz Sene nosili gostima njihov „otrov“.

Pariz - 8 Pariz - 8 (Foto: AFP)

Cabaret de l'Enfer, odnosno kabare pakla u koji se ulazilo kroz razjapljena demonska usta dok bi domaćini na sav glas urlali: „Uđite i budite prokleti.“

Srebrnim i zlatnim zidovima povremeno bi se proširila vatra uz tutnjanje gromova. Konobarice odjevene u vražice žednoj su publici nosile konjak, ponekad u kombinaciji s kavom koja bi svijetlila u mraku. Tik do pakla bio je Cabaret du Ciel, odnosno kako su ga često nazivali – kabare raja, u kojem su anđeli i sveta voda imali glavnu ulogu.

Osim pjevača koji bi zabavljali publiku ponekad bi dolazili i iluzionisti koji su pomoću svjetla i zrcala stvarali show koji bi izazivao ovacije. Završetkom Drugog svjetskog rata većina ozloglašenih kabarea nije preživjela. Primjerice, uspomenu na Cabaret de l'Enfer izbrisao je supermarket Monoprix, koji je na tom mjestu otvorio svoja vrata.

Belle Epoque Pariza kad je procvjetalo doba umjetnosti, zabave i boemskog života proslavio je i i Moulin Rouge, gdje se dolazilo na nestašnu zabavu. Glavne zvijezde bile su zabavljačice koje su usred rigidnog građanskog društva počele živjeti slobodno plešući kankan.

Na pozornici je 1964. postavljen i tzv. akvarij, u kojem su nastupale oskudno odjevene plesačice. Kultni Moulin Rouge, koji ime duguje nadograđenom crvenom mlinu na krovu, uspješno radi i danas, ali raskalašene zabave, dame noći i skandali nestali su u prošlosti.

10 najsmrtonosnijih namirnica na svijetu!

10 uobičajenih namirnica u kuhinjama diljem svijeta koje mogu prouzročiti teško trovanje ili čak fatalne posljedice Rabarbara Ackee Manioka +3 Žaba

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju