Elida geisha natural gurnula je skupocjenu kavu Kopi Luwak u drugi plan. Kava koja se dobiva od izmeta azijske divlje mačke Luwak nešto je jeftinija od rijetkih zrna panamske geishe, koja je osvojila prvo mjesto u svjetskom natjecanju kave i postavila svjetski rekord po cijeni od 803 dolara po kilogramu (5320 kuna).

Ta se kava prvobitno uzgajala u Etiopiji, gdje je i dobila ime po selu Gesha odakle je stigla u Panamu. Za šalicu je potrebno izdvojiti oko 500 kuna, a razlog tome su iznimno rijetka zrna. Ulaznice za kušanje kave u San Franciscu planule su nekoliko trenutaka nakon što su puštene u prodaju, a skuhano je tek 80 šalica.

Poznavatelje kave oduševila je cvjetnim aromama mirisima jasmina, bergamota, breskve i marelice Većina je kupaca iz Japana i Kine, a može se pronaći i u SAD-u. Poželite li je kušati u Europi, morat ćete potegnuti do Dublina, gdje će je ovog ljeta prodavati pržionica Imbibe u ograničenim količinama.

Kava Kava (Foto: Getty Images)

Navodno je najskuplja kava prodana na dražbi bila panamska gesha proizvođača Ninety Plus. Dosegnula je cijenu od oko 33 tisuće kuna po kilogramu, a bila je iz posebne serije José Alfredo 2017.

Panamski kanal Putovanja Kanal koji je promijenio svijet: Div izgrađen na više od 25 tisuća žrtava

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju