Grad utvrda, odnosno jedna od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih utvrda i danas ponosno dominira nad dolinom rijeke Mirne.

Na samom vrhu strmog brežuljka, tik iznad rijeke Mirne, smjestio se ovaj maleni, a opet toliko simpatični gradić. Još u prapovijesnim vremenima, u vrijeme ilirskih i keltskih plemena, ovdje su stajale utvrde pod zajedničkim nazivom Montana, što na keltskom znači grad na gori.

Iako povijest grada započinje prije rimskog vremena, Motovun je najpoznatiji po svojim srednjovjekovnim obilježjima. Vanjske zidine, unutarnji prsten iz 13. i 14. stoljeća, podgrađe i lapidarij, samo su neki od dijelova ovog predivnog mjestašca. Najzanimljivija građevina je crkva sv. Stjepana koja se nalazi na gradskome trgu, a uz samu crkvu je i zvonik kula iz 13. stoljeća. Malo je poznato da je na istom mjestu u kasnoj antici bila starokršćanska bazilika, još veća no što je današnja crkva sv. Stjepana.

Ako želite posjetiti ovaj grad, morate znati da pristup gradu nije moguć osobnim automobilom, osim, ako nemate nekoga tko živi u staroj jezgri grada. Naime, svoj automobil morat ćete ostaviti kod starog groblja ili negdje duž ceste koja se penje prema gradu. Iako će se možda činiti da vam nakon toga ne preostaje ništa drugo nego mukotrpno penjanje uz brdo, to zapravo i nije tako. Naime, od parkirališta do centra grada trebat će vam svega desetak minuta lagane šetnje uzbrdo. No, ako ste se ulijenili možete se okušati i u panoramskoj vožnji autobusom prema vrhu.

Ovo je grad koji ne pati od masovnog turizma. Iako moram priznati da sam za vrijeme mog posljednjeg posjeta naletio na nekoliko skupina znatiželjnih, pretpostavljam, Kineza. A kao što su visibabe naznake proljeća tako su i Kinezi naznaka da će se uskoro promijeniti ukupni broj posjetitelja grada. Sad se pitate zašto su Kinezi odabrali baš Motovun. E pa, Kinezi su poznati kao ljudi koji vole isprobavati luksuzne stvari.

I dok Motovun sam po sebi odaje luksuzni dojam, ono što ga čini još privlačnijim svakako su tartufi koji rastu podno brda u Motovunskoj šumi. S pravom se može reći da je istarski tartuf kralj hrvatske gastronomije. Da je tome tako, svjedoče i dva restorana na samom vrhu brda.



Jedan od njih, Pod Voltom, s punim pravom se naziva najboljim restoranom specijaliziranim za tartufe. Sam pogled na jelovnik  govori o tome da su sva jela spremljena s ovom delikatesnom gljivom, a sam restoran posjeduje licencu 'tartufo vero', što znači da vam nude specijalitete s uvijek svježim tartufima. Cijene idu u prilog tome da se ovdje barata s jednom od najskupljih namirnica. No, bilo da vi odlučili ovdje pojesti pravi ručak ili samo nešto iz ponude deserta, ono što će vas istinski oduševiti je pogled s terase. Naime terasa restorana nalazi se na trgu Josefa Ressela, odmah ispod gradske lođe, i s nje se pruža prekrasan pogled na okolna mjesta, dolinu rijeke Mirne te Motovunsku šumu.

A Motovunska šuma zaslužna je što ovdje raste ta ista, 'najskuplja', namirnica na svijetu. Kako bi tartuf izrastao, potrebno je da se poklopi nekoliko uvjeta. Pogodno tlo, gusta hrastova šuma, te dovoljno vlage. Sve to, i puno više, ima Motovunska šuma.



Da su tartufi pravi mamac za goste, ali i prilika za dobru zaradu, govori činjenica da u Motovunu postoji nekoliko manjih obiteljskih tvrtki koje se bave isključivo ovom gljivom. Tako je za berbu, otkup i preradu specijalizirana i tvrtka Miro tartufi, čiji su vlasnici, supružnici Kotiga, Miro i Mirjana, od malena vezani uz tartufe. Početkom devedesetih osnovali su tvrtku kako bi istarski tartuf još više približili tržištu. Ponuda koja je mene najviše zainteresirala je 'lov na tartufe' s pravim, dresiranim psima tragačima. Naime, kod oibtelji Kotiga možete dogovoriti i lov na tartufe, te će vas oni odvesti u dubine Motovunske šume kako bi vam pokazali kako izgleda potraga za ovim blagom.

No Motovunska gastronomija poznata je po još nečemu. Ovaj dio Hrvatske poznat je po iznimnim vrhunskim vinima. Tako ćete u neposrednoj blizini Motovuna naići na nekoliko značajnih obitelji koje se bave proizvodnjom vina. Vinarija 'Benvenuti' samo je jedna od mnogih, a ističe se iz mase po izuzetnom kvalitetnim i vrhunskim vinima. Obitelj Benvenuti godinama se bavi proizvodnjom vina, a poznati su po tome što proizvode vina od samo tri sorte grožđa, istarske malvazije, terana i muškata. Riječ je o trima autohtonim sortama koje u Istri daju najbolje rezultate.

Ako ste ikada razmišljali o tome da provedete vikend u Motovunu, a mislili ste da nema dovoljno aktivnosti kojima biste si zaokupirali dan, onda ste se grdno prevarili. Iako površinom relativno mali, Motovun se odlikuje fenomenalnom ponudom za svakoga. Od istraživanja povijesti, bavljenja sportom pa do gastro ponude, Motovun će vas toliko zaokupirati da ćete se poželjeti uskoro vratiti po novu dozu svježeg zraka, primamljivih tartufa i vrhunskih vina.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju