Sastojci za patku s umakom od naranče: 

Patka (2,5 kg)
4 naranče
4 žličice smeđeg šećera
4 žličice balzamičkog octa
4 žlice likera od naranče
2 žličice maslaca
400 ml pilećeg temeljca
300 ml suhog bijelog vina
2 žličice jestivog škroba

Priprema: 

1. Patku očistite i izvadite joj iznutrice pa osušite kuhinjskim papirom. Izbockajte je vilicom i dobro posolite.

2. Dvije naranče prepolovite, iscijedite sok iz polovica u unutrašnjost patke i u lim za pečenje pa ih stavite u patku. Stavite 100 ml vode u lim za pečenje i pecite 30 minuta na 200°C pa smanjite na 180°C i pecite još jedan sat. Zatim ostavite pola sata u ugašenoj pećnici. 

3. Preostale naranče ogulite, oštrim nožem skinite bijelu kožicu s kore i kuhajte u lončiću s malo vode oko 8 minuta. Procijedite i narežite na trake pa ostavite po strani.

4. Rastopite šećer u balzamičkom octu na tavi. Oguljenu naranču izmiksajte u sok i dodajte u tavu s maslacem i likerom pa ostavite dok se upola ne reducira. Sirup maknite s vatre i umiješajte narančinu koricu.

5. Sokove od pečenja ulijte u široki lonac ili tavu pa dodajte temeljac i zagrijte. Ulijte vino i kuhajte još oko tri minute pa dodajte i polovicu umaka od naranče.

6. Rastopite jestivi škrob u malo vode pa dodajte u tavu te prema potrebi dodajte i žličicu maslaca te izmiješajte.

7. Ostatkom sirupa od naranče premažite patku i prema želji ukrasite ploškama slanine koju prethodno popecite u tavi.

Savjet: Patku prema želji poslužite s brokulom koju ste propirjali s kriškama naranče ili mandarine na tavi, kuhanim ili pečenim krumpirom, a odličan prilog su i mlinci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju