Razni narodi su od davnina koristili ljekovito i začinsko bilje na svakojake načine, upoznavajući se na vlastitoj koži s njihovim osebujnim svojstvima.

Pod začinima danas podrazumijevamo dijelove biljki koji se zbog svog sadržaja, okusa, ili mirisa koriste u pripravljanju hrane, kako bi to jelo nekako - oplemenili. Ne, Nutella nije začin!

Danas je najskuplji začin svijeta šafran, a slijede ga vanilija i kardamom. Ovdje je okvirni popis najpopularnijih začina na raznim stranama svijeta, pa nemojte koristiti kurkumu kad radite bolonjez, i slično! Dobar tek...

Mediteran

Origano
Ružmarin
Cimet
Klinčić
Timijan
Korijandar
Lovor
Bosiljak
Kardamom


Francuska
Muškatni oraščić
Timijan
Češnjak u prahu
Ružmarin
Origano
Bilje iz Provanse

Indija
Lovor
Kardamom
Crvena paprika
Cimet
Korijandar
Kim
Đumbir
Muškatni oraščić
Kurkuma
Garam Masala
Curry


Bliski istok
Lovor
Kardamom
Cimet
Klinčić
Kim
Đumbir
Korijandar
Origano
Češnjak u prahu

Tajland
Bosiljak
Kim
Đumbir
Kurkuma
Kardamom
Curry

Sjeverna Amerika
Kardamom
Cimet
Kim
Paprika
Kurkuma
Đumbir

Meksiko
Korijandar
Kim
Origano
Češnjak u prahu
Čili u prahu


Karibi
Muškatni oraščić
Češnjak u prahu
Klinčić
Cimet
Đumbir
 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju