Rijetki biraju Makedoniju kao destinaciju za doček nove godine. No, sada je vrijeme da se suočimo s istinom. Makedonije u posljednje vrijeme doživljava pravi procvat turizma te je iz godine u godinu posjećuje sve više turista. Zbog čega je to tako?

Prekrasna priroda sa zapanjujućim planinama, predivnim jezerima i nezaboravna tradicija samo su dio onoga što se nudi. No jedan detalj se ističe iz ponude. Dok prirodne ljepote zaista oduzimaju dah glavni grad Makedonije je odredišna točka za sve posjetitelje ove države. No kada je u pitanju doček nove godine onda nema polazišne točke, onda je red dobro piti, jesti i zabaviti se, i zato je Skoplje idealna destinacija.

Ako se odlučite provesti doček nove godine u Skoplju definitivno izdvojite nekoliko dana, a ovo su atrakcije zbog kojih se isplati uzeti par dana godišnjeg više.

Skopje se nalazi na gornjem toku rijeke Vardar i smješteno je na glavnoj ruti između Beograda i Atene. Uz to što je glavni grad Makedonije, Skoplje je središte metalurške, kemijske, tekstilne i kožne industrije. A kao glavni grad ima privilegiju biti domom nekim od najvećih kulturnih institucija u Makedoniji kao što su Nacionalna i sveučilišna knjižnica sv. Klimenta Ohridskog, Makedonska akademija znanosti i umjetnosti, Nacionalni teatar, Makedonska opera i balet. Jedna od značajnijih institucija je i knjižnica braće Miladinov koja ima više od milijun dokumenata.

Najveći muzej u Skopju je Muzej Makedonije u kojem je prikazana burna povijest ove države, a Makedonski arheološki muzej sadrži neke od najstarijih povijesnih nalaza u ovom dijelu svijeta. Nacionalna galerija izlaže slike koje datiraju od 14. stoljeća, a većina njih predstavlja povijesno razdoblje kada je Makedonija bila pod turskom vlašću.

Od crkvi definitivno se isplati posjetiti crkvu Svetog Spasa koja je djelomično građena ispod zemlje jer zbog turskog zakona da crkve nisu smjele nadvisivati džamije.

Nedaleko samog Skopja nalazi se jezero Ohrid koje je nastalo još prije ledenog doba. U vodama jezera nalazi se sačuvano oko 200 endemskih vrsta od kojih su neke starije od 30 milijuna godina, a odavno su izumrle u ostalim dijelovima svijeta. Zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid uvršteni su 1980. godine na popis Svjetske baštine, ali i stavljeni pod UNESCO-vu zaštitu. Jezero je površine 358,2 kvadratnih kilometara.

Danas je jezero postalo sinonim za odmor kod Makedonaca. Dok rijetki ljetuju na moru većina njih se odlučuje svoj svaki slobodan trenutak provesti na obalama jezera.

Tako je grad Ohrid postao izuzetno popularan među turistima. Posljednjih godina na samoj obali jezera podignuto je nekoliko stotina hotela i apartmanskih naselja, a Makedonci su iskoristili priliku i podignuli privatne kuće na, stvarno, idealnim lokacijama.

Skopje je predivan grad prepun povijesnih lokaliteta koji sežu sve do 4 tisuće godina prije Krista. Bilo da ste zaljubljenik u povijest i umjetnost ili da volite dobru hranu i vino Skopje i Makedonija bi se zasigurno trebalo naći na vašem popisu destinacija za posjetiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju