Na Googleu Doodleu danas je dočekala Eugénie Brazier, francuska kuharica koja je pomogla u stvaranju kulinarskog svijeta kakav danas poznajemo. U povijesti Michelinova vodiča bila je prva žena koja je imala najviše zvjezdica u isto vrijeme. Vlasnica i chefica čak dvaju lionskih restorana s tri Michelinove zvjezdice pokrenula je žensku revoluciju u kuhinji. Pretekla je prijatelja i kolegu Fernanda Pointa, chefa La Pyramide i oca moderne francuske kuhinje.

Gledajući unatrag, čini se kako je 1930. bila daleko tolerantnija prema ženama. Tek 40 godina kasnije njezin učenik, slavni Paul Bocuse izjavio je kako bi radije imao ženu u krevetu nego iza štednjaka u kuhinji svojeg restorana. Trebalo je proći 50 godina da iduća kuharica (Anne-Sophie Pic) dobije tri zvjezdice.

Eugéniju život nije mazio. Odrasla je u siromaštvu, na farmi blizu Lyona. Radila je od jutra do mraka, ali s radošću se prisjećala odrastanja. U kuharici koja je objavljena nakon njezine smrti "Majka Brazier: Majka modernog francuskog kulinarstva" prisjeća se kako joj je majka donijela juhu dok je hranila svinje i kako je to bilo jedno od najboljih jela koje je kušala u životu - poriluk i povrće kuhano u mlijeku i vodi, obogaćeno jajima i preliveno preko starog kruha.

Eugenie Eugenie (Foto: AFP)

Majka joj je umrla kad je imala 10 godina, izvanbračno dijete rodila je s 19, a preživjela je i dva svjetska rata. S 26 je otvorila restoran na mjestu gdje je nekad bila trgovina, a vrlo brzo nakon toga pročulo se da se ondje kuhaju jednostavna, ali elegantna jela. Marlene Dietrich i Charles de Gaulle bili su njezini gosti, ali Eugénie je ostala skromna i nikada nije čeznula za slavom, kao što je bio slučaj s njezinim kolegom Alexandrom Dumaineom kojeg su nazivali Kraljem kuhara. Među njezinim najpoznatijim jelima zasigurno je jastog s brendijem i vrhnjem, kao i pile s tartufima.

> Ne čitaj ovo prije odlaska u restoran: 7 istina o kuharima Anthonyja Bourdaina koje su iznenadile

Brazier je odbila nacionalni orden francuske Legije časti jer ona samo radi svoj posao naglašavajući kako se treba dodijeliti nekome tko radi važnije stvari, a njezino se nasljeđe i dalje čuva u lionskom restoranu La Mère Brazier.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju