Lada, instruktorica joge iz Zagreba, jedne je ljetne noći prije devet godina tražila prenoćište na Biševu. Ponudio joj ga je brodski kuhar Lucio. Pripremio joj je medenu hobotnicu, i Lada je s njim ostala na otoku do danas.
To je samo jedna kratka priča, a ovo je samo jedan od odličnih recepata koji se priprema na Biševu, otoku na kojem je ostalo samo 13 stanovnika i na kojem se upravo snima interaktivna dokumentarna serija iOtok u kojoj iz tjedna u tjedan možete pratiti život preostalih stanovnika Biševa i njihovu želju da se otočki način života sačuva.
Lucijeva medena hobotnica
Sastojci:
1500 g hobotnice
400 g krumpira
1 luk
1 čaša bijelog vina
½ šalice meda
5 žlica maslinovog ulja
sol
papar
ružmarin
Priprema:
1. Hobotnicu razrežite na lovke i glavu. Ako je svježa, zamrznite ju na 24 sata, bit će mnogo mekša.
2. U posudu za pečenje ulijte ulje. Ravnomjerno rasporedite narezani krumpir, luk i hobotnicu. Zatim dodajte ružmarin i vino.
3. Ako hobotnicu pečete ispod peke, posudu prekrijte poklopcem. Ako ju spravljate u pećnici, posudu prekrijte alu folijom.
4. Peku prekrijte užarenim ugljenom, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite hobotnicu 1 sat.
5. Kad omekša, pažljivo je premažite medom te ponovo poklopite pekom ili vratite u pećnicu na još pola sata.