Reginu nam je od srca preporučio veliki gurman i hedonist Zlatko Gall, s kojim smo i popili prvu butelju fantastičnog talijanskog – piva. Da, dobro ste pročitali, jer osim što kao i svaka talijanska bottega, ili butiga, ima brdo sireva, kolačića i vina – vlasnica Diana Jelaska, koja je nakon završetka rukometne karijere odlučila zaploviti ugostiteljskim vodama, među prvima je Splićanima otkrila čari apeninskih craft pivovara.


„Rukomet me odveo na Siciliju gdje sam živjela desetak godina i jednostavno zavoljela taj način života. Kad sam se vratila u rodni Split, pomislila sam da nam ovdje fali prave talijanske spize, zavrnula rukave, i sad smo tu!“ priča uvijek nasmiješena Diana, koja Reginu vodi uz pomoć svoje sestre Ariane, a i kćerka je uvijek negdje pri ruci.


La regina dell formaggio je drukčija od svega u Dalmaciji po tome što se sve što želite kupiti, prije toga može na licu mjesta i isprobati. Tako da su u ponudi plate sa sirevima i vina na čaše, koja možete kupiti kad se na vlastitom nepcu uvjerite da su sjajna. U butigi ima svega, mozzarella di bufala, parmigano reggiano star 21 mjesec, grana padano, lonza, zatim sir koji plače dok ga režeš - Provolone piccante, fanastičan proizvod žive legende Zia Enza, čovjeka koji živi sireve... Ima i salama Sorrentino, pršuta iz Parme, pa sve do kolačića Loison iz Vinenze, panetona, pandora... Naravno, tu su i najbolji domaći sirevi (lećevački sir, studenački sir) i pršuti (Braća Žižić), uglavnom, slow food na najvišoj mogućoj razini uz pokoji gutljaj nagrađivanih talijanskih vina, poput Conte Pulcano, Pecorino ili Vino i Fauri...


Uz profesionalnu suradnju splitskog arhitekta Stane Mladinića, svaki centimetar Regine ima svoj smisao i daje mu predivan obol, tako da ne znate hoćete li izaći u Splitu ili Palermu. Koliko god lijepo bilo u unutrašnjosti Regine, još je ljepše sjesti ispred ulaza, prigrliti gitaru sa zida butige, i gledati prelijepe Splićanke koje điravaju po gradu, grickajući najbolje svjetske sireve i spajajući ih s vrhunskim talijanskim pivima. Naime, nakon Amerikanaca, Talijani su druga svjetska velesila u proizvodnji craft piva, a kako je Diana ekskluzivni distributer pivovare Birra del' borgo iz okolice Rima, tako smo saznali i neke nevjerojatne detalje.


Pivo Re ale extra je nedavno pobijedilo na svjetskom natjecanju “European beer star” u Njemačkoj u konkurenciji 1500 pivara iz 41 zemlje svijeta. Riječ je o pivu s mirisom agruma, borove smole i tamjana, te osjetnom notom mandarine, za apsolutno svaki dan. Tu je i pivo od pira s malim udjelom glutena (Duchessa), pivo pomiješano s vinom, s listićima duhana Kentucky Toscano, pa Etrusca koje nastaje u replikama glinenih amfora, sve do apsolutnog bisera - Perle ai porci (Bisere pred svinje), piva obogaćenog - kamenicama. To nismo doživjeli od dublinskog Porterhousea!


Mi pijuckamo, Split dolazi k nama, cijeli svijet je naš dok uživamo u talijanskim delicijama u domaćem ugođaju. Svaki grad treba imati i pizzerije, i roštilje, ali rijetko gdje Italija tako lijepo pristaje, kao što to čini La regina dell formaggio u srcu Splita. Čista desetka! Uvijek se vraćamo...

Za sve detalje posjetite Facebook stranicu, i obavezno osjetite taj divan dašak Italije!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju