Pomfrit može biti jelo koje bi vam propisao liječnik, ali pod uvjetom da fritezu ili tavu zamijenite pećnicom. Ako vam se baš jako žuri, uvijek možete kupiti zamrznute krumpiriće, poslagati ih u lim obložen papirom za pečenje, preliti ih žlicom rastopljene masti i peći oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa uz povremeno okretanje. Kad postanu hrskavi, posolite ih i poslužite uz kečap ili omiljeni umak.

>Riba koja oprašta: 3 savjeta za pripremu najboljeg oslića

Imate li nešto više vremena, narežite krumpire na ploške podjednake veličine i ostavite ih u ledenoj vodi oko pola sata. Zatim ih ocijedite i osušite tako da ih zamotate u krpu ili posušite papirnatim ručnicima. 


Riba i krumpirići (Foto: Stockfood)



Potom ih stavite ih u lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih kistom koji namočite u malo rastopljene masti. Ne bojite li se uprljati prste, možete ih namastiti rukama u zdjeli pa istresti na lim. Pecite ih na 200 stupnjeva Celzijusa oko 30 do 40 minuta, a tijekom pečenja okrenite ih jednom ili dvaput.



Krumpiriće prema želji posolite ili se poigrajte začinima: mljevenom crvenom paprikom, origanom, češnjakom u prahu, paprom, majčinom dušicom ili kurkumom. Recept je osobito praktičan dok haraju visoki datumi, no lako se pretvara u prilog raskošnom ručku od mesa ili ribe. Krumpirići iz pećnice idealni su za druženje uz domaći namaz od patlidžana, humusa ili tune. Mast ili ulje tijekom pečenja možete i potpuno izostaviti pa prema ukusu pošpricati krumpire maslinovim uljem nakon pečenja.