Bliskoistočna meza užitak je za nepca za ljubitelje osebujnih kombinacija i začina. Ljubitelji mesnih zalogaja uživat će u tibbehu. Riječ je o mesnim okruglicama od bulgura koji su punjeni mljevenom janjetinom ili junetinom te obilno začinjeni kuminom i curry prahom.
Tibbeh se jede na području cijelog Bliskog istoka, a pogotovo u Siriji gdje se smatraju nacionalnim jelom. Uz malo truda i volje možete ih napraviti i u vlastitom domu uz ovaj jednostavni recept. Oni koji ne jedu meso, mogu isprobati falafel odnosno pržene kuglice od slanutka.
Nađete li se na bliskoistočnoj mezi bit će vam ponuđeni i komadići sira, kao i ukiseljeni komadi raznovrsnog povrća.
Bliskoistočnu mezu nemoguće je zamisliti i bez humusa. Ovaj popularni namaz od slanutka, sezamove paste (tahini), češnjaka, maslinovog ulja i limuna mamac je za mnoge ljubitelje finih zalogajčića, a najčešće se poslužuje uz krušne pite te komade sirovog povrća.
Uz pite će vam odgovarati i fin namaz babaganuš od patlidžana koji možete pripremiti i u vlastitom domu.
Sastojci za namaz babaganuš:
2 patlidžana
1 žlica paste od sezama (tahinija)
1 čajna žlica octa
1 čajna žlica limete
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog peršina
sol po želji
Priprema:
1. Patlidžan premažite s malo biljnog ulja i zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite ga na direktnu vatru ili u pećnicu i pecite dok ne omekša.
2. Pustite da se patlidžan ohladi, pa ogulite koru.
3. U blenderu pomiješajte mekani dio patlidžana, sol, limetu, ocat, pastu od sezama i maslinovo ulje.
4. U paštetu od patlidžana na kraju dodajte nasjeckani peršin i još malo maslinovog ulja. Dobar tek!
U videu pogledajte kako se priprema bliskoistočni namaz baba ganuš.