Bliskoistočna meza užitak je za nepca za ljubitelje osebujnih kombinacija i začina. Ljubitelji mesnih zalogaja uživat će u tibbehu. Riječ je o mesnim okruglicama od bulgura koji su punjeni mljevenom janjetinom ili junetinom te obilno začinjeni kuminom i curry prahom.

Tibbeh se jede na području cijelog Bliskog istoka, a pogotovo u Siriji gdje se smatraju nacionalnim jelom. Uz malo truda i volje možete ih napraviti i u vlastitom domu uz ovaj jednostavni recept. Oni koji ne jedu meso, mogu isprobati falafel odnosno pržene kuglice od slanutka.

Nađete li se na bliskoistočnoj mezi bit će vam ponuđeni i komadići sira, kao i ukiseljeni komadi raznovrsnog povrća.

Bliskoistočnu mezu nemoguće je zamisliti i bez humusa. Ovaj popularni namaz od slanutka, sezamove paste (tahini), češnjaka, maslinovog ulja i limuna mamac je za mnoge ljubitelje finih zalogajčića, a najčešće se poslužuje uz krušne pite te komade sirovog povrća.

Uz pite će vam odgovarati i fin namaz babaganuš od patlidžana koji možete pripremiti i u vlastitom domu.

Sastojci za namaz babaganuš:
2 patlidžana
1 žlica paste od sezama (tahinija)
1 čajna žlica octa
1 čajna žlica limete
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog peršina
sol po želji

Priprema:

1. Patlidžan premažite s malo biljnog ulja i zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite ga na direktnu vatru ili u pećnicu i pecite dok ne omekša.

2. Pustite da se patlidžan ohladi, pa ogulite koru.

3. U blenderu pomiješajte mekani dio patlidžana, sol, limetu, ocat, pastu od sezama i maslinovo ulje.

4. U paštetu od patlidžana na kraju dodajte nasjeckani peršin i još malo maslinovog ulja. Dobar tek!

U videu pogledajte kako se priprema bliskoistočni namaz baba ganuš.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju