Ovaj put ćemo izostaviti daleke destinacije i duža putovanja, i savjetovati vas gdje u dobroj staroj Europi provesti vikend ili odmor od 3- 4 dana!

Venecija

Grad sagrađen na kanalima, uvijek je dobra opcija za kraći posjet. Dovoljno malen da ga možete obići relativno brzo, a opet dovoljno velik da bude interesantan. Crkve i muzeji uvijek su tu, ali je jaka i kulturna scena s događajima poput Venecijanskih bijenala. Mjesto je čarobno 365 dana u godini (ove godine 366), ali budite spremni na gužve i guranje s drugim turistima.

Pariz

Parizu se uvijek rado vraćamo i nije nam ga problem preporučiti i po stoti put. Jedan je od najljepših gradova na svijetu, a iza širokih avenija i raskošnih palača krije se mnoštvo uređenih dvorišta i vrtova gdje možete uživati u kroasanu i jutarnjoj kavi. Pariz nije bez razloga jedan među najposjećenijim gradovima na svijetu, a ako idete na kraće razdoblje, možda je bolje da izostavite posjete Louvreu i Eiffelovom tornju i uživate u nekim drugim nerazvikanim stvarima.



Rim

Bella Italia! U glavnom gradu drage nam zemlje klima je savršena, povijest se nalazi na svakom koraku grada, a o hrani ne treba puno ni pričati. Ipak, ako idete na kraće, vrijedi savjet koji smo vam dali i za Pariz – nemojte razgledavati najpoznatije atrakcije jer će vam uzeti previše vremena, radije uživajte u ulicama Rima i osjetite puls grada. Obavezno posjetite četvrt Trastevere, zavalite se u kafić i uživajte…

Firenca

Ostanimo još malo na Čizmi, samo se zaputimo malo sjevernije, u Toskanu. Tu se skrila Firenca, grad koji doslovno isijava umjetnost. Giottove freske, Michelangelov David, Botticellijeve slike – sve je tu! Postoji toliko divote da je teško odlučiti gdje uopće početi s razgledavanjem. Uz mnoštvo umjetnosti, i restorani i klubovi su stvari na koje valja obratiti pozornost, a mi preporučujemo odlazak u razgledavanje toskanskih vinograda gdje će vam biti serviran savršeni Chianti.



Barcelona


Prijestolnica Katalonije arhitektonsko je čudo, a za njene ljepote najzaslužniji je poznati arhitekt Antonio Gaudi. Noćni život ovdje je bogat, a hrana izvrsna i često povoljna za što su zaslužni mnogobrojni tapas barovi. Svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu, znaju da Barcelona predvođena Messijem igra možda i najljepši nogomet u povijesti ove igre, tako da je i posjet Nou Campu jedna od opcija koje valja razmotriti.

Berlin

Iako lijep u svako doba godine, glavni grad Njemačke daleko je najbolje posjetiti ljeti. Tad su ulice, rijeke i jezera prepuna ljudi, a životne radosti osjete se doslovno na svakom koraku. I ovdje ima mnogo povijesti, od poznatog zida pa do ogromnog muzeja Pergamon, ali Berlin je poznat i kao prijestolnica zabave i noćnog života.



London

Srećom, iz Hrvatske za London zadnjih godina voze niskotarifne aviokompanije, tako da ako nađete povoljnu kartu, isplati se skoknuti na koji dan. Grad je definitivno jedan od centara svijeta, a u njemu postoji apsolutno sve. Muzeji (mahom besplatni), pubovi, kazališta, sportska događanja… 365 dana u godini, London je mjesto u koje vrijedi otputovati.

Dubrovnik

I za kraj, ostavili smo grad na jugu Lijepe Naše, za one koji ipak žele ostati unutar granica. Iako je ljeti čudesan, svi koji ne vole nepodnošljivu gužvu, trebali bi ga posjetiti sad. Palače, crkve, plaže i povrh svega poznate zidine samo su neke od stvari koje nudi Dubrovnik. Zadnjih godina, grad je postao traženo mjesto i u filmskom svijetu, pa se tako ovdje snimala 'Igra prijestolja' a traju i snimanja za nove 'Ratove zvijezda'.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju