Rim je jedan od najljepših gradova svijeta kojeg svake godine posjeti preko milijun turista. Svi znamo priču o Romulu i Remu koji su osnovali ovaj veličanstveni grad, bogate i burne povijesti, na sedam brežuljaka. No da li znate ostale priče? Povijest u školi uči nas činjenicama koje, budimo realni, jako brzo zaboravimo.

Još kada sam bio dječak maštao sam o tome da otputujem u Rim. I iako sam proputovao dobar dio Europe i poneku zemlju van nje, tek sam prošle godine prvi puta posjetio veličanstveni glavni grad Italije. Ostao sam bez daha, oduševljen arhitekturom, poviješću, umjetnošću, predivnim ljudima te sam odlučio svake godine se vratiti, makar na samo jedan dan.

Ja sam osoba koja jako voli šetati i istraživati, posebice na putovanjima. Fućkaš razgledavanje iz autobusa kada samo projuriš pored znamenitosti i nemaš prilike ući unutra. Noge su za hodanje i nema smisla vozikat se na putovanjima. Tako je bilo i u Rimu.

Iako je moj posjet Rimu trajao samo tri dana, uspio sam u tako kratkom vremenu, napraviti barem stotinu kilometara pješice. Posebnost Rima je što na svakom koraku ima nešto zanimljivo, nešto što ti ukrade pogled i natjera te da staneš pa makar samo na minutu. Ono po čemu je Rim najpoznatiji svakako su crkve koje se nalaze na svakih stotinjak metara. Bogatstvo ukrasa kojima su te crkve ukrašene doslovno vas mami da uđete u svaku od njih. Mislite da nisam?



Ušao sam u svaku crkvu koja je bila otključana, i svaka od njih očarala me na svoj način. Najpoznatija od njih je bazilika sv. Petra u kojoj stoluje papa. Ova impozantna građevina svakodnevno mami tisuće posjetitelja i vjernika. Najbolji način za ulazak u baziliku je kroz glavna vrata i potpuno je besplatan. Ali, kada ste već jednom na trgu sv. Petra onda nikako ne smijete propustiti posjetiti vatikanske muzeje. No nije Rim poseban samo po vjerskim objektima. Ima tu jako puno drugih znamenitosti na koje se isplati potrošiti pokoji euro i vrijeme.

Nekoliko savjeta koji će vam dobro doći za vrijeme boravka u Rimu

Kava je uvijek jeftinija ako je uzmete za van umjesto da sjedite u kafiću. Po kavi tako možete uštedjeti do 2 eura, tolika je razlika ako kavu pijete u kafiću ili uzmete za van. Što se tiče restorana. Ima onih gdje ćete za jednu pizzu platiti 9 eura plus 2 eura za serviranja, a ima i onih gdje ćete turistički meni od 2 slijeda platiti 12 eura po osobi.

To je nešto što je mene privuklo i zbog čega sam se svake večeri vraćao u isti restoran. Na potezu između fontane di Trevi i Pantheona nalazi se nekoliko takvih restorančića u kojima se poslužuju ti turistički meniji. Nemojte misliti da je ta hrana lošija ili da su to loši restorani. Ti restorani su svakog dana puni i postoji velika vjerojatnost da ćete morati pričekati na slobodno mjesto i do sat vremena.

Ono što se nudi na tim menijima su lokalni specijaliteti, jela koja su potekla iz samog Rima. Pasta Carbonara i pizza Diavola standardna su ponuda tih menija. Stoga se nemojte bojati takvih restorana jer su prilika da uštedite po koji euro koji onda možete utrošiti na slavni 'Gelato' ili kupnju suvenira.

Prošle godine imao sam priliku šetati gradom s jednim vodičem koji mi je pokazao najvažnije znamenitosti grada. Od Španjolskih stuba do Fontane di Trevi, lik se doslovce ubio da mi približi povijest ovog grada, arhitekturu i upali iskru ljubavi prema ovom mjestu u meni. I bome uspio je. Koliko god da se teško zaljubim toliko sam se brzo uspio zaljubiti u ovaj grad.

Stoga sam počeo tražiti ponude za vikend u Rimu. Jer ipak ga ove godine još nisam posjetio. Nije mi dugo trebalo da nađem ono što mi odgovara. Vikend u Rimu – prijevoz autobusom i dva noćenja u hotelu koji se nalazi u samom centru. Pa gdje ćeš bolje? Iako moram priznati da je javni prijevoz u Rimu poprilično dobro organiziran tako da mi ne bi smetao hotel ni van centra. A i vrijeme putovanja je super od 19. – 22.11., taman kada se otvara na novo obnovljena fontana di Trevi koju nisam imao prilike zadnji put vidjeti u  punom sjaju.

Iako bi  mogli misliti da je vrijeme putovanja malo zeznuto, jer ipak je uvriježeno mišljenje da se Rim mora posjetiti za vrijeme ljeta, to ipak nije tako. U ljeti Rim je krcat turistima, doslovce tisuće turista svakog dana želi vidjeti isto to što i vi i isto tako su ljuti zbog nesnosnih vrućina, ali i velikih gužvi. Počevši od početka studenog pa sve do Uskrsa, Rim je puno manje posjećeniji i stoga idealniji za razgledavanje i uživanje.

Plan puta je svršen. Sve je isplanirano tako da se u kratkom vremenu vidi sve što se mora vidjeti i doživi sve što se mora doživjeti. Tako ću opet imati prilike piti kavu kraj fontane ispred grandioznog Pantheona – meni najljepšeg mjesta za uživanje u kavi kada sam u Rimu. Isto tako opet ću imati prilike napraviti selfi ispred Španjolskih stuba.

Jedan savjet, što se tiče selfija, ako ga još nemate u Rimu vam je prava prilika za kupiti selfi štap za jako malo kuna. Na svakom koraku oblijetat će vas 'trgovci' koji će vam nuditi najnovije verzije tih 'neophodnih' čudesa. Nikako si nemojte dozvoliti da platite više od 5 eura za jedan komad – ipak kupujete na ulici i to vam je dobra prilika da izvježbate vještinu cjenkanja.

Jedva čekam dio puta u kojem ćemo posjetiti vatikanske muzeje. Prošle sam godine razgledao muzeje, ali nije to to jer nigdje ispod kipova, slika i mnogih tepiha ne piše o čemu se radi, iz kojeg je razdoblja ili tko je autor. Možda sam gledao neku slavnu umjetninu, a da to ni ne znam. No ono što će vam oduzeti dah je Sikstinska kapela koja se nalazi na kraju posjete vatikanskim muzejima.

Spokoj i tišina ove svete prostorije ući će u svaku poru vašeg tijela, a pogled na veličanstvene freske slavnih umjetnika nikada nećete zaboraviti. Najljepši je svod koji je oslikao slavni Michelangelo na kojem je pokazao svu širinu svog talenta, ali i vizionarski duh. Ma, ljepota koja se ne može opisati riječima nego je treba doživjeti.

Posjet Koloseumu je obavezan za svakoga tko posjeti Rim pa tako i na ovom putovanju. Za Koloseum će vam trebati oko 2 sata jer se u sklopu razgledavanja Koloseuma posjećuje i Forum.

Ma što dalje da vam pričam, sve u svemu ponuda u kojoj po relativno jeftinoj cijeni dobijete puno toga. Teško da ćete negdje drugdje dobiti prijevoz i dva noćenja s doručkom u samom centru za samo 1159,00 kn. Stvarno najbolji poziv da posjetite Vječni Grad.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju