Josh James je profesionalni lovac s Novog Zelanda, ovisnik o prirodi i avanturama, čovjek čija obitelj nikad ne kupuje meso, već isključivo priprema obroke od divljači i riba koje Josh sam ulovi. Matt Tebbutt je slavni britanski kuhar, vodi kulinarske televizijske emisije, piše kuharice i jednostavno rečeno živi za dobru hranu. Njihova jedina dodirna točka je da obojica vole svježe i prirodne namirnice.

Odlučili su se stoga na zanimljiv, ali ambiciozan eksperiment. Odlučili su posjetiti neka od najnegostoljubivijih mjesta na planetu i u samo sedam dana dokazati da se od najnevjerojatnijih sastojaka koje priroda nudi mogu pripremiti ukusna jela bez obzira što nam pokazivali holivudski filmovi poput 'Povratnika' o preživljavanju u divljini.

Kako bi njihov izazov bio još zahtjevniji, u lov i prikupljanje svega onoga što im je potrebno za preživljavanje krenuli su samo s najosnovnijom opremom. Josh će u lovu koristiti samo luk i strijele, praćke, zamke i mreže. Matt je zadužen za pronalaženje i skupljanje egzotičnih namirnica poput agave, žirova i ljekovitog bilja.



Ova neobična lovno-gastro avantura odvest će Josha i Matta svaki tjedan na nepoznatu lokaciju, u kojoj se moraju snaći bez karte i kompasa. Prioritet im je pronaći vodu, izgraditi zaklon i napraviti ognjište. Zatim od najneobičnijih namirnica koje su pribavili u prirodi pripremaju ukusne obroke dostojne kraljeva. Pokazat će se da su znanje, strast i zrnce očaja ključni sastojci na svakoj lokaciji.

1. Meksiko – Copper Canyon
Copper Canyon na sjeveru Meksika pet je puta veći od Grand Canyona. To je jedan od najspektakularnijih, ali i najokrutnijih prirodnih krajolika na svijetu. Matt otkriva njemu nepoznatu meksičku agavu i daje svoj maksimum kako bi je pretvorio u pravi gurmanski obrok. Josh kreće u lov na divlje purane, ali sreća mu se osmjehne s rakunom. 

2. Bugarska – planinski masiv Rodopi
Josh i Matt su posjetili i Južnu Europu, točnije Bugarsku. Helikopter ih je iskrcao na planinski masiv Rodopi. Šuma koja ih okružuje je opasna, ali nudi delicije poput gljiva i velike divljači. Matt još samo mora odrediti koje su gljive jestive, a Josh jelena uloviti pomoću luka i strijele. Otkrijte u kojem će vam se gradu učiniti kao da ne možete potrošiti novac.

3. Borneo – mangrova močvara
Kinabatangan rijeka na Borneu okružena je mangrovom močvarom. U tom složenom ekosustavu obitavaju mnoge egzotične životinje poput majmuna, tropskih ptica, jazavaca i dikobraza, ali i one malo opasnije poput zmija otrovnica krokodila. Nepredvidljivost močvare i gubitak jedinog lonca za kuhanje dovest će Josha i Matta do ruba iscrpljenosti.



4. Finska – arktički krug
Kuusamo na sjeveru Finske ledena je pustinja na obali Baltika, koja se koristi kao ekstremni poligon za pripremu specijalnih pripadnika međunarodnih vojnih snaga. Tamo je toliko hladno da se more smrzava, a Josh i Matt su odlučili ovdje živjeti sedam dana kao kraljevi.

Duboki snijegom, podmukli ledom, brutalno niske temperature čine ovo mjesto kao stvorenim za kažnjavanje. Matt se bori s pronalaskom bilo kakve jestive hrane, koja možda raste pod debelim snježnim pokrivačem, a slaba vidljivost lov čini gotovo nemogućim. Ovo je opstanak u svom najekstremnijem obliku.

5. Malezija – pusti tropski otok
Svoju divlju avanturu Josh i Matt privode kraju na pustom otoku uz obalu Malezije. Dok Matt kreće u potragu za divljim biljkama i voćem, Josh se baca u lov na ribe u okolnim morima. Priroda ovdje krije pravo bogatstvo hrane, ali i nebrojene opasnosti. Ovdje saznajte sve o najlješem biseru Malezije.

Hoće li Josh i Matt uspjeti u svojem pokušaju pripitomljavanja divljine? Gledajte 'Kraljeve divljine' četvrtkom u 22 sata na Discovery Channelu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju