U turističkim zemljama prevaranti pokazuju iznimnu vještinu i kreativnost kad je riječ o uzimanju novca od turista. Računaju na lakovjernost, ali i nesigurnost zbog nepoznavanja običaja u nekoj zemlji.

Kako se ne biste vratili kući kratkih rukava, čuvajte se iznenađenja poput specijaliteta kuće kojem nije naznačena cijena u restoranima koje niste provjerili, promjerne valute izvan mjenjačnice i uličnih igara na sreću koje nikad ne idu na korist slučajnim prolaznicima.

Prije ulaska u taksi dobro je prethodno se dogovoriti za cijenu kako se ne biste susreli s taksimetrima koji ne rade, kao i ogromnim ciframa za vožnju. Prije vožnje taksijem mudro je raspitati se o cijenama u pojedinim zemljama.

Ulična mjenjačnica

Koliko god ih se trudili nadmudriti, prevaranti su uvijek korak ispred turista jer im je to posao. Tako će vas pokušati nagovoriti da promijenite novac kod njega na ulici zato što govorite hrvatski, baš kao i njegova baka koja je rodom s Korčule, ili će smisliti sličnu priču te vam uz to priložiti i posjetnicu. Ako kojim slučajem pristanete, dobit ćete nekoliko prvih i posljednjih novčanica iz bunta u pravoj valuti, ali novčanice između najčešće će biti zastarjele. S takvim su se prijevarama mnogi susretali u Pragu.

Balkanski trik

Jedna od zanimljivijih prijevara u susjednim zemljama jest ona "automehaničara superjunaka". Zaustavit će svoj automobil kraj vašeg i primijetiti da vam kotač "pleše", ali srećom – on baš ima ključ koji treba za zatezanje. Priupitat će vas i jeste li na putu prešli preko neke rupe, a sa stranim registracijama raste i vjerojatnost za krivine na cesti. Nakon brzinskog "popravka" naplatit će vam svoj rad, a ako odbijete, naći će se još nekoliko njegovih prijatelja koji će vas uvjeriti da to nije bila ispravna odluka. Ovakve spačke česte su u Mostaru i Sarajevu.  

Narukvica (ne)prijateljstva

U Italiji se treba čuvati narukvica prijateljstva. Prijevara počinje tako da priđe nasmijana osoba koja će vam prije nego što se snađete zavezati pletenu narukvicu oko ruke. U trenutku kad poželite otići smiješak će se pretvoriti u napad i optužbe da ne želite platiti narukvicu, a često se u tom trenutku nađe i nekoliko snažnih prijatelja prevaranta.

Krađa Krađa (Foto: Getty Images)

Najskuplje tapšanje

Njemačka ima sve veći broj džeparoša koji uspješno operiraju po ulicama i u javnom prijevozou. Najčešće će vam prići, promrmljati nešto i pokušati ostvariti kakav fizički kontakt poput tapšanja, gurkanja ili se nasloniti na vas. U autobusu često znaju iskoristiti snažnije kočenje vozača i odglumiti gubljenje ravnoteže. Nećete niti osjetiti, a ostat ćete bez mobitela, nakita ili novčanika. Ovakve su prijevare česte i u Španjolskoj. 

Čiji je ovo prsten?

Jedan od popularnih trikova kradljivaca u Europi jest i podvala s prstenom. Najčešće uključuje sudionika koji izgleda kao turist ili bezazleni prolaznik. Podignut će prsten s tla i upitati je li vam ispao, a nakon što ga odbijete, uporno će vas pokušavati uvjeriti da ga ipak uzmete. Za to vrijeme, dok ne gledate, njegovi će vam pomagači pokušati uzeti sve što vrijedi iz torbe.

Posebno iskustvo: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca Al Hamra Oman Oman +1 Oman

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju