Kao i u svakoj državi svijeta, tako i u Kolumbiji postoje ona mjesta koja nisu sigurna za putnike. Mjesta na kojima vladaju bolesti ili ratuju bande. No, zbog par takvih mjesta nije u redu cijelu državu proglasiti nesigurnom.

Je li Kolumbija preplavljena korupcijom? Da. Pa zar nije i Hrvatska? Postoji li droga u Kolumbiji? Da. Koliko znamo i u Hrvatskoj je ista situacija. Postoji li vjerojatnost da će vas netko pokrasti? Naravno. Probajte prošetati s novčanikom u ruci centrom Rima... Sada kada smo odgovorili na ta pitanja ispada da je, ako je Kolumbija opasna za putnike, Hrvatska, ili bilo koja druga destinacija jednako opasna. No dobro, mi nemamo bande koje se međusobno kolju na ulicama, ali imamo političare koji „ubijaju“ želju za životom svima pa i onima najmanjima – mislimo da smo se time sasvim poravnali s bandama.


Na stranu sve to. Istog trena kada stupite u Kolumbiju osjetit ćete veselje i toplinu, i to ne samo zbog vremena, nego i zbog ljudi. Od pljačke je veća vjerojatnost da ćete plesati salsu s barem 10 različitih partnera prije sumraka. Nakon sumraka dovoljan će vam biti jedan partner, ipak Kolumbijci slove kao strastveni ljubavnici. Salsa je dio života Kolumbijaca. Čak je i u mirnim restoranima velika vjerojatnost da će gosti ustati i zaplesati između stolova.

No, da ne bi sve bilo tako lijepo i ružičasto ipak postoje neke činjenice koje je bitno savladati prije nego posjetite Kolumbiju. Mi smo poznati po tome kako se volimo dičiti novim mobitelima koju su tek izašli na scenu. E, ta činjenica mogla bi vas stajati glave u Kolumbiji. Ovdje je veoma bitno da sakrijete svoj mobitel, ali i ostalu tehniku. Ne govorimo sad da morate svoj fotoaparat skrivati u ruksaku, ali imajte ga na oku i nikad ga nemojte skidati s vrata. Isto vrijedi i za novac. Koliko god se mi voljeli dičiti velikim snopom novčanica od 200 ili 500 kn - to vam neće dobro proći u Kolumbiji. Bitno je da usitnite svoj novac i nikada ne držite sve na jednom mjestu. Najbolje bi bilo da u džepovima imate manju količini novca, pa kad morate plaćati da ne mašete cijelim snopom jer tako samo privlačite „gladne“ oči lopova.


Isto tako, pazite se i policajaca. Iako bi oni trebali biti stup morala društva to puno puta nije tako. Ako vas kojim slučajem presretnu i odluče pretresti - uvijek pazite gdje su im ruke i gledajte što rade. Puno puta policajci znaju podmetnuti turistima drogu kako bi od njih iznudili novac. Najbolje je odmah isprazniti džepove, izvrnuti ih i ostaviti ih tako dok vas policija pretresa.

Moralna vertikala ove priče? Izađite, zabavite se, istražujte, pričajte s lokalnim stanovnicima i upijajte kulturu. Ali uvijek budite na oprezu i ne šepurite se najnovijim modelom mobitela. I onda je Kolumbija - savršena, baš kao u našoj foto-galeriji!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju