Nije tajna da se cijene avionskih karata mijenjaju iz sata u sat, pa je čekanje za povoljniju kartu često nalik na ruski rulet. Naime, nekad ćete dočekati i povoljniju ponudu, ali nekad će vam i karta poskupjeti pred očima.

Međutim, u bespućima interneta postoje stranice koje se ipak trude pomoći putnicima i dati odgovor na pitanje kad se najviše isplati kupiti kartu. Jedna je od njih i CheapAir, na čijim su stranicama nedavno objavljeni rezultati opsežnog istraživanja o toj temi. Posebna je pažnja posvećena internacionalnim letovima, pa ćemo se fokusirati upravo na te rezultate.

Za potrebe istraživanja analizirano je više od milijun letova prošle godine, ali i više od tri tisuće raznih tržišta koja se bave prodajom karata. Također, bitno je napomenuti da su se istraživači fokusirali na najpovoljnija razdoblja za posjet nekoj destinaciji.

Tako se na primjer došlo do sljedećih rezultata: Tko god planira ove godine vidjeti Karibe, a proći jeftino – zakasnio je. Naime, na rajsko se otočje najviše isplati ići u siječnju, ali ako želite uhvatiti najjeftinije karte, trebate ih kupiti u prosjeku čak 207 dana prije puta.

S druge strane, tko god planira posjet prijateljima u obećanoj zemlji Kanadi, najbolje će proći ako kartu kupi 66 dana prije putovanja, a najjeftinije je otputovati tamo u listopadu. S druge strane, ako odlučite vidjeti Meksiko, pobrinite se da kartu tražite negdje usred ljeta jer je rujan najjeftiniji, a karte su najpovoljnije sedamdesetak dana prije puta.

Ako pak letite u Južnu Ameriku, najmanje ćete potrošiti u veljači, ali isto tako, karte trebate nabaviti otprilike 110 dana prije puta. S druge strane, let u Europu isplati se bukirati 160 dana prije, a najjeftiniji je mjesec, možda i pomalo neočekivano – ožujak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju