Više od trećine hrvatskih građana (34 posto) navodi da ne doručkuje redovito. Tek oko šestine (15,6 posto) navodi da redovito doručkuju, a njih 29,8 posto na to pitanje odgovara "kako kad".

Kad ih se pita koju hranu najčešće konzumiraju za doručak, najveći broj ispitanika navodi da za doručak konzumira kruh s namazom – njih 30,4 posto, dok 22,2 posto ispitanika za doručak najčešće konzumira peciva, a njih 16,1 posto žitarice. Manje od desetine ispitanika navodi da za doručak konzumira jaja (9,9 posto) ili mesne nareske (9,1 posto).

Najčešće piće za doručak je kava, koju pije više od polovice ispitanika (52,4 posto). Značajno manji broj ispitanika za doručak konzumira mlijeko (18,9 posto) ili čaj (17,5 posto).

Manji broj ispitanika navodi da za doručak konzumira tekući jogurt (7,6 posto) ili sok od naranče (3,6 posto).
Većina osoba koje doručkuju navode da su bar nekad jeli žitarice za doručak (84,5 posto), dok manji broj (15,5 posto) navodi da nisu nikada konzumirali tu kategoriju proizvoda.

Među konzumentima žitarica za doručak njih 13,6 posto navodi da ove proizvode jedu svakodnevno. Nešto više od trećine (35,6 posto) ističe pak da ih konzumira barem jednom tjedno, a 21,2 posto njih barem jednom mjesečno. Nešto manje od trećine osoba koje su nekad jele žitarice za doručak navodi da ih rijetko konzumira (29,5 posto).

Istraživanje o konzumaciji žitarica za doručak proveli su Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom studenog 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva, pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju