Predivna stabla crvene i bijele trešnje, gotovo okomiti vinogradi, jedan stari fijaker i par luksuznih drvenih i kamenih zdanja ono su što vas dočeka jednom kad odlučite posjetiti vinariju Petrač, u vlasništvu istoimene obitelji, svega par kilometara udaljenu od Krapinskih Toplica. Uzbrdo, logično, pa je pogled koji s vrha Hršak brega puca na ostatak Zagorja, kao i s druge strane na Sloveniju, nešto što se može samo doživjeti, teško i opisati. Kad smo tako s visoka razgledali 40.000 čokota na 10 ha površine, krenuli smo punih baterija liftom u jedan od vinskih podruma.


Arhitektu treba skinuti kapu s potkapom, jer je vjerno vratio sve u prošlost, tako da imate dojam nekog plemenitaškog vinskog podruma iz vremena Baruna Trenka, naravno, sa svim mogućim modernim pomagalima. Hrastove bačve su u prednjem planu, inoksi straga, cigla dominira, a prostora kao u Boeingovom hangaru. Više nego ugodan dom za, imenima ne previše brojnu, ali kvalitetnu postavu vinskih etiketa koje danas žive kod Petrača. Za uvjeravanje u to imali smo priliku degustirajući nevjerojatne količine hrane koju specijalno za vinariju uzgaja, obrađuje, sprema i poslužuje gospodin Mario, počevši od kobasice od divljači, sretnim špekom (toliko je mekan i flafast da samo zatvoriš oči i pretvoriš se u osmijeh), sve do pred nama pečenih štrukli. No, tada je došlo na red ono bitno. Vino.


Petrač Graševina, po riječima enologa Igora Horvata, lagano je vino idealno da se pije samo, ali se nitko neće uvrijediti i da se pije kao gemišt. Uostalom, pa u Zagorju smo, to je ovdje način života! Ovo elegantno, lagano i lepršavo vino karakterizira aroma citrusa i sjajno balansirana granica između svježine i gorčine. Pobjednik vrućina!

Od bijelih vina tu su još i Chardonnay i Rajnski Rizling, kao i novitet – Rose, koji nas lagano uvlači u svijet onoga zbog čega smo i došli, jer sad se već nadaleko zna da su među popularnijim vinima iz Zagrebačke županije – upravo ona s potpisom Petrač.


Saznajemo da se ovdje grožđe bere isključivo u gajbice, što se vrlo strogo nadgleda, kako bi se dobio samo vrhunski okus. Uz hvaljeni Cabernet Sauvignon i Merlot, konačno na stol dolaze i dvije poznate kupaže koje smo ostavili za kraj kušanja. Enigmu od Karizme razlikuje odnos Merlota i Caberet Sauvignona, a sastojke oba vina smo imali prilike probati i zasebno. Karizma, Miss Zagorja, je tako nastala s jačim omjerom na strani Cabernet Sauvignona - Merlota ima 30%. Riječ je o sjajnom vinu koje se ne može zauzdati ni opasati, jer mu je jako teško naći manu. Dapače, nismo je uspjeli naći.


Ovo suho vino u sebi sadrži arome pola šume, jedno sretno biljno carstvo puno bobica, šljiva, trešanja, idealno za spajanje s jačom hranom, od sireva, preko divljači do steakova. Ovo je tulum sretnih Štrumpfova, čisti giušt. Kompletno i kompaktno, odstajalo godinu i pol u bačvama, i onda još dvije u boci – Karizmu s pravom predstavljaju kao vino za hedoniste, finu francusku kupažu na drugom kraju Europe. A kako smo mi upravo u toj ciljnoj skupini, i kako nismo skrivali oduševljenje, dobili smo na kušanje i vino od kojeg će tek nastati nova Karizma... Zasebno! Ne, nismo miješali...


Gledamo diplome, medalje i pehare, nagrade iz Decantera i drugih medija, polako dovršavamo zadnju Karizmu, i lagano sređujemo dojmove. Uglavnom, kada vas netko upita da mu preporučite neko vino iz okolice Zagreba, možete ga uputiti na Plešivicu, Zelinu, a ako volite vrhunske kupaže – definitivno i na Hršak breg. Vrhunska vina na čelu s Karizmom su utrla put, i dokazala da se u vinariji Petrač rade stvarno kvalitetna imena po normalnim cijenama, a iako smo imali priliku kušati neke premijere - zamolili su nas da ostane tajna sve ono što će se događati u rujnu.


Cilj vinarije, po riječima gospodina Horvata je da iznenade svakoga tko se prvi put susretne s njima, i to im za sada jako dobro ide. U svakome slučaju, znamo da ćemo uskoro ponovo posjetiti mjesto gdje se osjeti dašak Francuske u Zagorju, kako zbog novih i starih vina, tako i zbog pogleda u zelenilo i brda oko Krapinskih Toplica! Divan kraj...


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju