Britanska povjesničarka Jane Peyton jednom je izjavila da ženama treba zahvaliti na pivu jer su upravo one stvorile pivo, a svojedobno je jedino njima bio dopušten boravak u pivnicama i konzumiranje tog pića.

Nije ni nepoznanica da su u nordijskoj kulturi, kao i u engleskoj kulturi, žene bile te koje su radile pivo, a navodno je i kraljica Elizabeta I. pivo redovito pila za doručak.

Jednako tako, nije tajna da se pivo zbog svog sastava i nutritivnih vrijednosti naziva još i tekućom hranom, a mnoga su istraživanja do sada pokazala da, zahvaljujući vitaminima B kompleksa, pivo kožu čini ljepšom i zategnutijom, te uz sve to čuva srce, opušta i uklanja stres.

Craft piva su nedvojbeno unaprijedila kulturu ispijanja piva. Otkrivanje novih okusa i aroma piva, te istinsko i umjereno uživanje u njima, može imati niz pozitivnih učinaka. Samo četiri sastojka – slad, hmelj, voda i kvasac, dovoljni su za stvaranjevrhunskog zanatskog piva.

Pivo Pivo (Foto: Getty Images)

U liniji craft piva naziva 5th Element ova četiri osnovna sastojka predstavljena su kroz četiri elementa: vatru, zemlju, vodu i zrak. Kako bi nastala prava čarolija okusa i besprijekorna receptura, u Pivovari Daruvar dodali su još jedan, a ujedno i najbitniji sastojak - ljubav.

Taj presudni, peti element, okosnica je linije craft piva 5th Element, i predstavlja prije svega ljubav majstora pivara prema ovom tekućem zlatu. No, osim u pivu, ljubav je svakodnevna i neizbježna životna inspiracija.

Dan žena, osim što asocira na hrabrost i borbu za ravnopravnost, predstavlja priliku da se iskaže dodatna ljubav i poštovanje prema pripadnicama ženskog spola. To može biti opušteno druženje uz aromatično žensko piće. Jer, daruvarski craft stvoren je s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i mirisa piva.

5th Element 5th Element (Foto: PR)

Aba, prvo pivo iz ove brend linije, koje osobito vole žene, dizajnirano je daruvarski majstor pivar imajući na umu žene kao konzumente. ABA je klasik inspiriran vatrom, inače blagog, sladnog okusa nadopunjenog srednje jakom gorčinom te intenzivnom hmeljnom aromom citrusa i poljskog cvijeća, spravljeno u stilu American Blond Ale.

Lela je također pivo koje rado biraju žene, ali ne zbog ženskog imena. Prepoznatljivog je slatkog, karamelnog okusa nadopunjenog blagom gorčinom hmelja. Jedinstveni spoj dva pivska stila Alea i Lagera daje ovom pivu sve najbolje od oba stila i čini ga laganim kao i element kojim je simboliziran – voda.

Uz ispijanje piva Aba i Lela, Dan žena mogu upotpuniti i drugi pivski klasici iz linije 5th element craft piva: BART, kojeg simbolizira element zemlja i bogate je sladne arome snotama suhog voća, karamela, cikorije i kave;

IIPA je inspirirana zrakom, a predstavlja ljubav pretočenu u pivo, istinski moćno pivo spravljeno je u stilu Imperial India Pale Ale piva. 

Gerweiss je inspiriran vatrom i zemljom, pivo punog tijela, sladnih, gotovo krušnih aroma s prepoznatljivom notom banane koja potječe od kvasca, smanjenog alkoholnog karaktera, jako karbonizirano i osvježavajuće. 

5th Element 5th Element (Foto: PR)

Stout 4.2. je izrazito tamne boje, intenzivne arome kave i crne čokolade, upotpunjena goričnom hmelja i aromom cikorije. 

Voodoo  grije, omamljuje i ostavlja dojam zahvaljujući naglašenoj aromi kave i crne čokolade koja proizlazi iz visokog udjela prženih sladova te dugotrajnog odležavanja na drvenim strugotinama francuskog hrasta.

Bonner- svijetlo, dugo odležano i ugodno ohmeljenog pivo sa češkim štihom – bohemian pilsnera, najomiljenijeg pivskog stila.

Bravo, Liko! Prizori koji su pomeli svjetsku konkurenciju Plitvice ADVENTure TRAIL NOVALJA - 2 +0 Plitvice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju