Pupoljci artičoka su mnogima čista egzotika s kojom ne znaju kako da se uhvate ukoštac. No ova delicija poželjna je proljetna namirnica, kako onih koji žele detoksicirati organizam, učiniti uslugu jetri i krvnim žilama, smršavjeti – ili se počastiti specijalitetom koji je omiljen u mediteranskoj kuhinji. Artičokama je potrebno nešto pažnje da bi se očistile, ali strpljivost se nagrađuje svakim zalogajem.

Najveći dio posla oko artičoke odlazi na čišćenje vanjskih tvrdih dijelova kako bi se lakše došlo do slatkog srca. Artičokama skinite vanjske, tvrde listove, ogulite vanjsku stranu stabljike i očistite sredinu od nečistoća. Namažite ih limunovim sokom da ne oksidiraju. Prilikom čišćenja navucite rukavice kako vam ne bi obojile ruke.

Na tržnici se najčešće mogu kupiti bez bodlji, ali ako naiđete na njih potrebno ih je odrezati. Svježe artičoke imaju zelene listove koji stajanjem tamne pa je takve bolje zaobići jer neće biti ukusne.

Najbolje su one čiji su listovi čvrsto priljubljeni jedan uz drugi jer su takve dovoljno mlade. Najbolje ih je iskoristiti što prije nakon kupnje kako bi bile što ukusnije. Odlične su u kombinaciji s graškom ili bobom i suhim mesom, na brudet s palentom ili punjene parmezanom, krušnim mrvicama, mirisnim češnjakom i peršinom.

Artičoke Artičoke (Foto: Getty Images)

Odlučite li ih puniti, potrebno im je odrezati stabljiku i eventualne bodlje na listovima te potopiti u vodi s limunom oko pola sata. Zatim im lagano rastvorite listove i dodajte nadjev pa kuhajte s graškom i bobom ili šalšom, vinom i mrvicama dok ne omekšaju.

Zapečena srca artičoka s kozicama ili u umaku sa sirom također mogu poslužiti kao inspiracija. Kako biste došli do srca nožem skidajte jedan po jedan list pa odrežite vrh i napunite ih.

Falafel Hrana i piće Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja

Artičoke možete i skuhati na pari ili u vodi s limunom. Prethodno odvojite stabljiku, odrežite vrh i očistite je. Ponekad se poslužuje kao "grickalica" uz umak na bazi jogurta pa se listovi trgaju, umaču i zubima izvlači unutrašnjost.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju