Bohinj je čarobna dolina u slovenskoj regiji Gorenjskoj koja krije plavi ukras Nacionalnog parka Triglav – Bohinjsko jezero. Kotlina u kojoj se nalazi nastala je prije približno 10 000 godina pod utjecajem ledenjaka, a planine koje ga okružuju savršeni su materijal za divljenje, opuštanje tijela i uma, ali i avanturističko istraživanje. Put na Bohinj možete isplanirati kao jednodnevni izlet, a odlična je i vikend destinacija.


Kako doći do Bohinja?


Od Zagreba do Bohinja čeka vas 220 kilometara, iako ćete vjerojatno iskoristiti priliku pa najprije putovati do Bleda, a zatim u Bohinj. Budući da do Bleda ima 200 kilometara, razliku između Bleda i Bohinja možete prijeći za samo 20-ak minuta, a nećete požaliti ni ako se zaputite biciklom. Priroda koja vas putem prati, a koja se sastoji od netaknutih planina i rijeke Save Bohinjke, oduzima dah.

Bohinj - 8 Bohinj - 8 (Foto: Getty Images)


Aktivni razgled Bohinja


Bohinj je idealan za ljubitelje prirode, šetnji, planinarenja, a možete voziti i bicikl, kanu ili kajak te zimi skijati na Voglu. O tome odlučite sami, a mi vam preporučujemo sljedeće aktivnosti.


1. Popnite se do slapa Savice


Vozite li uz jezero prema zapadu, doći ćete do mjesta Ukanc gdje možete ostaviti auto i tada vas čeka još 4 kilolmetra do slapa Savice visokog 78 metara. Preporučujemo vam da tih 4 kilometra nastavite autom i parkirate kod Planinarskog doma i restorana Savica. Tamo se pripremite na 500-tinjak uređenih stepenica do skrivenog bisera triglavskog diva. U ljetnoj sezoni platit ćete ulaznicu 3 eura, a zimi je zbog vremenskih uvjeta put do slapa službeno zatvoren. Vi se ipak možete popeti na vlastitu odgovornost, a mi vam ovu avanturu svakako preporučujemo, ako vremenski uvjeti to dopuste, uz savjet da budete jako da skliskim i najčešće snježnim stepenicama prilagodite obuću i odjeću.


2. Posjetite Vogel


Vogel je jedno od najpoznatijih slovenskih skijališta do kojeg možete stići žičarom iz Bohinja samo kako bi uživali u pogledu na cijelo jezero. Do žičare ćete stići u spomenutom mjestu Ukanc – na križanju skrenite lijevo, umjesto da ravno produžite do Planinarskog doma Savica. Na kiosku kupite povratnu kartu koja iznosi 15 eura i pogledajte raspored vožnje. Vožnja traje 7 minuta i odlična je prilika za razgledati dio Nacionalnog parka Triglav iz različitih perspektiva. Budući da vas vozi iznad planinskih šuma, možda ćete, kao i mi, ugledati kozoroge kako brste ono što im godišnje doba dozvoljava. Kozorozi su inače životinje koje žive u alpskim područjima, a u Sloveniji su zakonom zaštićeni.


3. Turističkim brodom razgledajte jezero


Želite li na miru razgledati sve ljepote i perspektive Bohinjskog jezera, za 9 eura (odrasla osoba) otisnite se turističkim brodom po jezeru, a vodič će vam ispričati zanimljive činjenice o Bohinju, Bohinjskom jezeru i Nacionalnom parku Triglav. Na web stranici pogledajte raspored vožnji i unaprijed isplanirajte svoj dan.


Izlet na Bohinj možete planirati kao jednodnevni izlet, no mi vam preporučujemo da cjelokupni posjeti Gorenjskoj isplanirate za vikend, tj. barem dva dana.