Bohinj je čarobna dolina u slovenskoj regiji Gorenjskoj koja krije plavi ukras Nacionalnog parka Triglav – Bohinjsko jezero. Kotlina u kojoj se nalazi nastala je prije približno deset tisuća godina pod utjecajem ledenjaka, a planine koje ga okružuju savršeni su materijal za divljenje, opuštanje tijela i uma, ali i avanturističko istraživanje. Put na Bohinj možete isplanirati kao jednodnevni izlet, a odlična je i vikend destinacija.

Kako doći do Bohinja?

Od Zagreba do Bohinja čeka vas 220 kilometara, iako ćete vjerojatno iskoristiti priliku pa najprije putovati do Bleda, a zatim u Bohinj. Budući da do Bleda ima 200 kilometara, razliku između Bleda i Bohinja možete prijeći za samo 20-ak minuta, a nećete požaliti ni ako se zaputite biciklom. Priroda koja vas putem prati, a koja se sastoji od netaknutih planina i rijeke Save Bohinjke, oduzima dah.

Bohinj - 8 Bohinj - 8 (Foto: Getty Images)

Aktivni razgled Bohinja

Bohinj je idealan za ljubitelje prirode, šetnji, planinarenja, a možete voziti i bicikl, kanu ili kajak te zimi skijati na Voglu. O tome odlučite sami, a mi vam preporučujemo sljedeće aktivnosti.

Popnite se do slapa Savice

Vozite li uz jezero prema zapadu, doći ćete do mjesta Ukanc gdje možete ostaviti auto i tada vas čeka još 4 kilolmetra do slapa Savice visokog 78 metara. Preporučujemo vam da tih 4 kilometra nastavite autom i parkirate kod Planinarskog doma i restorana Savica. Tamo se pripremite na 500-tinjak uređenih stepenica do skrivenog bisera triglavskog diva. U ljetnoj sezoni platit ćete ulaznicu oko 25 kuna, a zimi je zbog vremenskih uvjeta put do slapa službeno zatvoren.

Posjetite Vogel

Vogel je jedno od najpoznatijih slovenskih skijališta do kojeg možete stići žičarom iz Bohinja samo kako bi uživali u pogledu na cijelo jezero. Do žičare ćete stići u spomenutom mjestu Ukanc – na križanju skrenite lijevo, umjesto da ravno produžite do Planinarskog doma Savica. Na kiosku kupite povratnu kartu koja iznosi nešto više od 100 kuna i pogledajte raspored vožnje. Vožnja traje 7 minuta i odlična je prilika za razgledati dio Nacionalnog parka Triglav iz različitih perspektiva. Budući da vas vozi iznad planinskih šuma, možda ćete ugledati kozoroge kako brste ono što im godišnje doba dozvoljava. Kozorozi su inače životinje koje žive u alpskim područjima, a u Sloveniji su zakonom zaštićeni.

Turističkim brodom razgledajte jezero

Želite li na miru razgledati sve ljepote i perspektive Bohinjskog jezera, za sedamdesetak kuna (odrasla osoba) otisnite se turističkim brodom po jezeru, a vodič će vam ispričati zanimljive činjenice o Bohinju, Bohinjskom jezeru i Nacionalnom parku Triglav. Na web stranici pogledajte raspored vožnji i unaprijed isplanirajte svoj dan.

Izlet na Bohinj možete planirati kao jednodnevni izlet, no mi vam preporučujemo da cjelokupni posjeti Gorenjskoj isplanirate za vikend, tj. barem dva dana.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju