Domaća i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari te se oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima ili iz podnog uzgoja, koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje. 

U slobodnom uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utječe na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina te da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost od uništavanja tijekom transporta.

U videu s YouTubea pogledajte razlike u jajima kupljenima od farmera i onih koja dolaze iz trgovina.