Torta od orašastih plodova ne iznosi se na stol da bi zadivila nečije oči. Naprotiv, svoju puninu pokazuje tek kada malo odstoji, a najbolje ju je jesti tek dan nakon pečenja. Može odstajati i nekoliko dana bez promjene svježine i sočnosti.

Ova slastica ne sadrži jaja i maslac pa se preporučuje veganima, ali i svima onima koji vole prirodno i zdravo.

Sastojci za tortu:
1 šalica polubijela brašna
1 šalica pšeničnih klica
1 šalica mljevenih badema i lješnjaka
šaka nasjeckanih oraha
šaka mljevenih sjemenki lana
prašak za pecivo ili žličica sode bikarbone
1 dl maslinovog ulja
1 velika jabuka
2-3 mrkve
mahuna vanilije
mljeveni cimet
mljeveni zvjezdasti anis
cijeli limun (sok i kora )
1 ½ dl javorovog sirupa
2, 5 dl vode

Priprema:
1. Dobro promiješajte sve suhe sastojke, uključujući i orašaste plodove. U posebnoj posudi izmješajte javorov sirup s vodom, dodajte im naribanu mrkvu i

2. Sve sastojke spojite laganim miješanjem i na kraju umiješajte maslinovo ulje.

3. Sadržaj uspite na dobro nauljen i pobrašnjen lim (za njegovo pečenje poželjno je koristiti kalup za torte).

4. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva prvih 10-15 minuta, a zatim na 180 stupnjeva Celzija još 10-15 minuta. Duljina pečenja ovisi o jačini vaše pećnice; kolač se dakle peče od 20-30 minuta i radije smanjite snagu kako vam ne bi popucao s gornje površine).

5. Torta je pečena kada dobije finu, smeđu boju. Ostavite ju da se posve ohladi, a preporučuje se jesti tek dan kasnije, kada je posve hladna i kada mu se sljube svi sastojci. Režite ga na kriške poput torte. Poslužite sa čajem ili kakvim toplim napitkom. Otkrijte 10 najboljih vege restorana u Hrvatskoj u kojoj bi uživali i mesoljupci.

Savjet plus:
S obzirom da nema kvarljivih sastojaka, ovaj kolač može stajati nekoliko dana. Čuvajte ga na suhom mjestu (ne u hladnjaku), lagano omotanog čistom, pamučnom tkaninom.

Više slanih i slatkih recepata Senke Kušer-Mijić mogu se pronaći u njenoj ayurvedskoj vegetarijanskoj kuharici po imenu ‘Kuhinja zdravlja’.

AYURVEDSKE NAPOMENE za tortu od orašastih plodova:
Ova je torta sastojcima izbalansirana i prilagodljiva za sve tri doshe. Osobe koje ne vole u kolaču okus maslinova ulja, u njega mogu staviti suncokretovo ulje (Kapha osobe), sezamovo ulje (Vata dosha) ili ghee (sve tri doshe).

Dodatne napomene za postizanje balansa prema doshama:
VATA: Povoljan za Vata doshu. Poslužiti uz mlijeko i tople napitke.
PITTA: Koristiti slatke, a izbjegavanje zelenih, kiselih jabuka.
KAPHA: Sastav možemo dodatno prilagoditi i dodavanjem prstohvata suhog đumbira.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju