Sastojci za povrtni temeljac:
Luk (plod i ljuska)
Češnjak (plod i ljuska)
Celer (lišće i stapka)
Mrkve
Stapke gljiva
krumpir
stapke peršina
drugo povrće po želji
voda

Priprema:
1. U povrtni temeljac možete bilo kakve ostatke povrća koje imate u kući – od kukuruza šećerca, preko tikvica, paprika, mahuna, šparoga do začinskog bilja poput timijana, vlasca ili bosiljka.

2. Izbjegavajte povrće poput prokulice, brokule ili cvjetače jer će oni dodati gorak okus vašem temeljcu.

3. Napunite povrćem veliki lonac, a ostatak ispunite vodom (do otprilike ¾ posude).

4. Kad voda zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte još oko pola sata.

5. Odcijedite temeljac od povrća i stavite u hladnjak.

Ovako pripremljeni temeljac može stajati u hladnjaku do četiri dana, ili ga možete zalediti i čuvati u ledenici do tri mjeseca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju