Mato, živio, odakle ideja za Pivnicu?

Godinama sam sa svojim prijateljem, kolegom, te pivskim drugom Goranom Gazdekom redovito putovao na Oktoberfest i on je uporno predlagao da pokrenemo pivsku stranicu na internetu. On je već imao iskustvo s virtualnim medijima, jer je vodio news-portal u Virovitici, a ja sam imao dosta iskustva s pisanjem o pivu, pa su tako ujedno i podijeljene uloge u zajedničkom projektu - on se brine o tehničkom, a ja o autorskom servisiranju stranice. A, kako smo obojica novinari, to je našoj stranici Pivnica.net unaprijed odredilo sudbinu drugačiju od drugih sličnih projekata. Budući da imamo jako puno pismenih prijatelja razasutih po redakcijama sveudilj regije, nastojimo ih namoliti da tu i tamo napišu nešto o pivu. To stranici daje dodatnu živost, iako je ona i inače poprilično šarolika i uvijek svježa. Ažuriram je doslovno svakodnevno, pa je posjetiteljima na raspolaganju više od tri tisuće članaka, objavljenih u šest i pol godina postojanja. Krenuli smo naime 1. travnja 2008., a iako se to desilo na međunarodni dan šale, mislim da sada da sigurnošću mogu reći da nipošto nije riječ o šali.


Koja je vaša osobna pivska povijest, što piše u dossieru, kako ste se navukli?
Bez imalo pretjerivanja, bila je to ljubav na prvi pogled, to jest na prvi gutljaj. U doba kad dječaci isprobavaju razne stvari, smatrajući da će ih to uvesti u svijet odraslih, probao sam (i) pivo i - svidjelo mi se. Recimo, kad sam puno godina kasnije zapao u jedno gemištersko društvo, dao sam sve od sebe da se prilagodim, pa sam pokušao piti gemišt, ali nije išlo, te su me na kraju morali prihvatiti takvog kakav sam bio - ječmast i hmeljast. Toj opredijeljenosti pivu svakako je pridonijelo i to što sam odrastao na dalekom istoku Slavonije, gdje je svakojako pivo doticalo sva svih strana svijeta, iz Baranje, Srijema, Semberije i 'vascele' Hrvatske, kao i sretna okolnost da sam vrlo rano upoznao češka piva, jer sam imao priliku provesti dva tjedna u pivskom raju. Sve ostalo je povijest.

Koje biste pivske evente, festivale i događanja izdvojili u zadnje vrijeme? Kako vam se dopada hrvatska pivske scena?
Trenutačno stanje hrvatske pivske scene mi se jako sviđa. Pojava Zmajske pivovare i Nove runde, jačanje pivovare Bošnjak, najava pivara koji će slijediti njihov primjer, akcije foruma Pivarstvo.info, poput konferencije pivara i sajma piva, te natjecanja homebrewera... A tu je i okretanje malih nezavisnih, premda već etabliranih pivovara, poput Medvedgrada, i pivima gornjeg vrenja, otvaranje pivoteka s raskošnom ponudom stranih piva, bujanje populacije kućnih pivara, susreti pivopija na Pivkanima koje priređuje Društvo prijatelja piva, susreti malih i kućnih pivara, poput onoga u Požegi - sve to rječito govori da Hrvatska hvata korak za svijetom, koji je već godinama u pivskoj euforiji, izazvanoj procvatom mini pivovara, koje kuhaju pivske specijale. I to je tek početak.


Kako izgleda vas pivski raj, sto biste popili u jednom savrsenom danu, uz koje jelo i kakvu prigodu?
Pivski raj je mjesto gdje u svako doba možeš za par minuta ili pola sata doći do nekog sjajnog piva, pa u tom smislu to komotno može biti i Zagreb. Za kraj savršenog dana najlakše bi bilo uzeti Westvleteren XII, ali kako to izgleda previše snobovski i kako imam više dobrih dana nego novaca, a i da prodam svoje geslo Misli globalno, pij lokalno, reći ću da sam većinu svojih savršenih dana doživio u Daruvaru i da je sasvim dobra točka na i u tim situacijama Staročeško original, a ako bih tome dodavao i kakvo jelo i s njim slagao pivo, onda bi to uz piletinu bio Schneider Weisse, uz svinjsku koljenicu Hacker Pschorr Oktoberfestbier, uz roštilj dimljena Schlenkerla, a uz ribu s gradela tamni Bernard.


Nabrojite nam 7 top piva urednika Pivnice!
Top sedam, uz napomenu da bi sutra to izgledalo drugačije, a prekosutra još drugačije, i da piva nisu rangirana, nego složena abecednim redom, izgleda ovako: Frankenheim alt, Kvasar 15, Samuel Smith Oatmeal Stout, Spezial ungespundet, Sv. Norbert jantarový, Tripel Karmeliet i Weihenstephaner dunkel.

Dakle, savjetujemo svim čitateljima punkufer.hr-a, da se odmah prebace na naš bratski portal i uživaju u svim pivskim novitetima, hvala Mati, puno uspjeha Pivnici, i – pivili!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju