Vjerovali ili ne, putovanja vas stvarno mogu promijeniti. Kako? Dok pakirate svoje kofere, kako bi uzeli odmor od svoje svakodnevne rutine, niste ni svjesni da vam nadolazeće iskustvo može promijeniti osobnost, ali i pogled na život. Ne vjerujete mi? Evo nekoliko činjenica kojima mogu potvrditi da su putovanja promijenila moj pogled na život i da sam postao bolja osoba.

Falit će vam one male stvari u životu

Život u komforu vlastitog doma dovest će vas do toga da puno stvari uzimate zdravo za gotovo, uključujući spavanje u svom udobnom krevetu ili pak činjenica da ćete u frižideru uvijek naći svoju omiljenu hranu. Zato vam putovanja pomažu da shvatite da su to baš sitnice koje bi trebalo cijeniti, a ne uzimati ih zdravo za gotovo, posebice kada morate jesti hranu koja ima okus nečijih nogu ili morate spavati u improviziranom šatoru s tankom dekicom ispod vedrog neba iznad Sahare.

Bolji ste u komunikaciji

Dok upoznajete različite ljude i živite na raznim mjestima, imate puno prilika u kojima možete poboljšati svoje komunikacijske sposobnosti. Postat ćete bolji slušač i osjećat ćete se ugodnije pričati sa strancima. Postat ćete bolji u ćaskanju i naučit ćete kako pitati zanimljiva pitanja koja će vam pomoći da bolje upoznate druge ljude.

Poboljšavate socijalne vještine

Po mojem mišljenu, ono po čemu vas putovanja čine boljom osobom je činjenica da ćete poboljšati socijalne vještine. Prilikom posjete novom mjestu i istraživanju različitih dijelova svijeta, upoznat ćete nove ljude i na prvu, iako vam to puno puta neće biti ugodno, morat ćete komunicirati s potpunim strancima te se tako više socijalizirati. Tako ćete naučiti kako prihvatiti sve nove promjene u životu i kako se nositi s njima.

Osjećat ćete se bolje sami

Što ćete više putovati, naučit ćete uživati sam sa sobom, posebno ako putujete sami. Čak i ako putujete s drugim ljudima ponekad ćete se osjećati usamljeno, posebice kada posjećujete zemlju u kojoj nitko ne zna jezik koji vi znate. Taj osjećaj brzo nestaje, posebice kada otkrijete kako ste super osoba i počnete uživati sami u svom društvu.

Manje će vas mučiti stres

Ako često putujete onda sigurno niste osoba pod stresom. Mnogi putnici kažu kako ih opušta istraživati nova mjesta i zanimljive dijelove svijeta te kako im to puni baterije. Na putovanju ćete zaboraviti na sve brige i naučit ćete kako se fokusirati na sadašnjost i ljepotu koja vas okružuje. Putovanja vam omogućuju da pobjegnete iz kaotičnog svijeta koji vas okružuje i daje vam šansu da uživate u svim onim sitnicama u kojima inače ne stignete uživati.

Postat ćete mnogo fleksibilniji

Na putovanjima se puno puta zna dogoditi da treba reagirati u trenutku i prilagoditi se trenutačnoj situaciji koja nije bila planirana. Bilo da se radi o letu na koji je otkazan ili autobusu na koji ste zakasnili, morat ćete pronaći način kako izvesti ono što ste naumili, ali i način kako provesti vrijeme dok čekate rješenje. Te situacije otvorit će vam um i naučit ćete uživati u onim sitnim stvarima koje inače ignorirate.

Ojačat ćete samopouzdanje

Putovanje će vam zasigurno pomoći u tome da podignete samopouzdanje, s obzirom da ćete se suočiti s raznim zanimljivim situacijama i trebat ćete preskočiti sve one zapreke koje vam se nađu na putu do cilja. Iskusit ćete nove stvari i osjećat ćete se mudriji i jači jednom kada ostvarite svoje snove bez obzira na to koliko mali i neznačajni se oni ponekada činili. Steći ćete samopouzdanje i dojam da se sve može što se želi, samo treba tako posložiti misli.

Postat ćete više avanturistički raspoloženi

Jednom kada izađete iz vlastite komforne zone vidjet ćete da je svijet prepun doživljaja koji vas podignu u sekundi i jednostavno navuku na sebe. Dovoljan je samo jedan skok bungee jumpingom da adrenalin skoči i navuče vas na više avanturističkih pothvata. Ne moraju sad to biti osvajački pothvati, ali bilo koji da jesu biti će dovoljni da vas uvjere da ni jedna zapreka nije dovoljno velika da je vi ne preskočite.

Kažu da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori, ja mislim da čovjek vrijedi onoliko koliko je novih kultura upoznao i dozvolio im ulazak u svoj život. Da smo svi isti putovanja ne bi bila zanimljiva, kao ni mi. Stoga treba što više putovati kako bismo postali bolje osobe i tako učinili ovaj svijet ljepšim.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju