Kako turisti znaju raditi svakakve gluposti, opće je poznata stvar, no da biste došli do spomenika starog 2 tisuće godina iz dalekog Ekvadora, a potom na njega pokušali urezati imena članova svoje obitelji, morate biti prilično „nepametni“.

Upravo je to napravio jedan Ekvadorac, kojeg je pri uništavanju Koloseuma zatekao turistički vodič i prijavio ga lokalnim vlastima. Kazna propisana za ovakvu vrstu vandalizma iznosi oko 20 tisuća eura, tako da će ovaj turist vrlo dobro zapamtiti posjet Rimu.

„Rim zaslužuje poštovanje. Tko god uništava Koloseum, vrijeđa sve Rimljane i one koji vole grad“, izjavila je gradonačelnica Virginia Raggi.



Koloseum je jedna od najvećih svjetskih atrakcija, a godišnje ga obiđe 7 milijuna ljudi. Nekad su se u njemu održavale gladijatorske borbe, pa se danas posjetom može naučiti mnogo o dijelu rimske povijesti kad su gradom vladali carevi. Nažalost, ne poštuju svi turisti povijest i arhitekturu, tako da ovo nije prvi zabilježeni slučaj uništavanja Koloseuma.

U veljači ove godine francuska turistkinja je uhićena nakon što je antiknim novčićem pokušala urezati svoje ime na Koloseum, a mjesec dana prije toga dva Brazilca su pokušala unutra provaliti.

Svi ovi incidenti zabilježeni su nakon što je slavna građevina 3 godine obnavljana, a mi se nadamo kako će se u budućnosti turisti ipak dozvati pameti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju