Svi dobro znamo kad je riječ o Italiji, kako se radi o zemlji koja obiluje raznim znamenitostima. Naravno, nisu samo povijesne znamenitosti ono što privlači turiste, već i priroda, gastronomija i tako dalje redom. No, ovdje ćemo se ipak držati povijesti i to one rimske, te vidjeti što su nam sve Stari Rimljani, ostavili a da danas možemo obići…

Arena, Verona

Romantična priča o Romeu i Juliji, raj za ljubitelje hrane; Verona ima sve to, ali u središtu grad nalazi se rimski amfiteatar koji je izgrađen oko 30. godine naše ere. U njemu su se odvijale gladijatorske borbe i politički skupovi a danas se u njemu održavaju koncerti i opere ispred 15 tisuća oduševljenih gledatelja.

Verona - 3 Verona - 3 (Foto: Getty Images)

Arheološki park između Rima i Brindisija

Izgrađena između 312. i 264. g. pr.n.e., Via Appia Antica bila je izlazna ruta iz Carstva prema istoku. Danas je to jedno od najimpresivnijih arheoloških nalazišta u Italiji, a posjetitelji mogu šetati stopama nekadašnjih rimskih vojnika i trgovaca. Arheološki se lokaliteti isprepliću s pitoresknim krajolicima, mjestima za piknik i biciklističkim stazama. Svakako ne smijete propustiti Romulov mauzolej i katakombe.

Brežuljak Palatin i Forum Romanum, Rim

Forum Romanum svoj je oblik počeo dobivati u 7. stoljeću pr.n.e. i polako se etablirao kao središte političkog, administrativnog, pravnog i spiritualnog života Starog Rima. Glavni spomenici uključuju Senat te slavoluke Tita i Konstantina. Palatin je najviši od rimskih brežuljaka i osim u pogledu na grad s njega danas možete uživati u kući Augustusa i Livije, kao i Klaudijevom akvaduktu.

Piramida Caiusa Cestiusa, Rim

Ova 37 metara visoka grobnica počivalište je bogatog uglednika Caiusa Cestiusa koja je inspirirana egipatskim piramidama i građena od cigle, cementa i bijelog mramora. Nalazi se blizu Porta San Paolo, a unutrašnjost je ukrašena freskama i jedinstveno je mjesto koje je šteta ne posjetiti u Rimu.

Ostia Antica, Ostia

Samo dvadesetak kilometara izvan Rima prostire se Ostia Antica, 150 hektara veliki antički lokalitet. U doma Rimskog Carstva grad je bio komercijalni centar i važna luka s populacijom od oko 50 tisuća ljudi. Danas posjetitelji mogu istražiti vrtove, terme, zgrade, kipove i mozaike te uroniti u svijet starog Rima.

Ostia Antica Ostia Antica (Foto: Getty Images)

Hadrijanova vila, Tivoli

Car Publius Aelius Traianus Hadrianus Augustus izgradio je ovu veličanstvenu vilu između 118. i 138. godine naše ere i koristio ju je za bijeg od užurbanog života, a u poznijim je godinama u njoj boravio većinu vremena. U stilu gradnje pomiješani su grčki, rimski i egipatski utjecaj a posjetitelji se danas mogu diviti i vrtovima, bazenima i umjetničkim djelima.

Pompeji, Kampanija

Grad Pompeje zatrpala je erupcija vulkana Vezuv 79. g. n. e. i na taj ga način savršeno sačuvala tako da danas posjetitelji šetajući gradom mogu dobiti savršen dojam o tadašnjem načinu života. Terme, hram egipatske božice Isis, Vila misterija prepuna freski i Kuća fauna samo su neki od poznatih lokaliteta koje ne smijete zaobići. Pompeji su svjedok velike tragedije ali i svjedok jednog vremena.

Koloseum, Rim

Vjerojatno najpoznatija rimska građevina a i jedna od najpoznatijih građevina uopće upravo je veličanstveni rimski Koloseum. Građen je između 80. i 95. g. n. e. u samom srcu Rima i u njemu su se osim borbi gladijatora održavala izložbe životinja, pogubljenja i razni drugi važni društveni događaji. Danas je naravno, jedna od najposjećenijih građevina uopće na svijetu.

Gastronomski rat u Italiji: Cijela država digla se na noge zbog neobičnog dodatka pizzi Na havajsku pizzu stavlja se ananas Pizza Pizza +1 Italija/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju