Američki chef Alton Brown razmišljao je o tome kako spriječiti nered u kuhinji koji nastaje rezanjem lubenice, dosjetio se rješenja i snimio videosnimku o tome kako napraviti sok u samo tri koraka.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Dovoljno je utisnuti kalup za tijesto u koru lubenice, odrezati komad oštrim nožem kako biste napravili mjesta za štapni mikser. Uključite ga i miksajte dok ne nastane sok. Pritom se ne morate zamarati košticama lubenice jer su superzdrave, a neće promijeniti okus soka. 

Kalup za tijesto nije neohodan – poslužit će i nož oštra vrha, ali prilikom rezanja valja biti oprezan.   

Sok potom ulijte u vrč ili ubacite kockice leda i velike slamke direktno u lubenicu pa prionite na gašenje žeđi (idealno za ljetne tulume). Višak soka iskoristite za pripremu osvježavajućeg ljetnog moussea, voćnih salata, brzopoteznog sladoleda ili granite, a koru možete ušećeriti i sačuvati za zimu, kako to rade susjedi iz Bosne.

Priprema:  

  1. Stavite lubenicu na ravnu podlogu. Dobro utisnite kalup pa ga izvadite.
  2. Odrežite krug prema naznačenoj liniji i izvadite komad kore pridržavajući drugom rukom lubenicu.
  3. Ubacite štapni mikser i miksajte nekoliko trenutaka tako da dobro prođete rubne dijelove.

Smoothie/Ilustracija Hrana i piće Čudo u čaši: "Dizalica" s tajnim sastojkom koja liječi bol u mišićima