Naravno, govorimo o otoku Ižu, smještenom u kanalu između Ugljana i Dugog otoka, okružen s još desetak otočića. U svega dva naselja - Velom i Malom Ižu očekuju vas ljubazni domaćini u privatnom smještaju, a u Velom Ižu imate na raspolaganju čak i hotel, kao i marinu ako dolazite vlastitim brodom.

U Velom Ižu se do današnjeg dana zadržao stari zanat lončarstvo, što nam se jako sviđa, jer upravo su lončarije zaslužne i za još jednu atrakciju - savršenu gastronomiju.


Glina se dobiva na jednom lokalitetu na otoku, blizu Malog Iža. Tada se ručno oblikuje u razne vrste posuda, a zatim peče na otvorenoj vatri kako bi se osušila. Rezultat su iški lopiži, posude u kojima se čuva maslinovo ulje i ostali prehrambeni proizvodi.

Istim umijećem se dobivaju i peke, "poklopci" kojima se pokriva hrana na roštilju i koji joj daju nezaboravan okus mediterana. Peke ne služe samo kao ukrasi ili suveniri, nego se i dan danas upotrebljavaju za pripremanje jela, prvenstveno ribe i hobotnice na žaru.


Bilo kako bilo, posjetite li Iž neće vam biti dosadno. Plaže su predivne, a iako otok ima svega 17 kilometara kvadratnih, aktivnosti vam neće nedostajati. Naš savjet je da na otok dođete biciklom i da istražite skrivene uvale, kao i predivnu unutrašnjost otoka. Bacite udicu, osunčajte se, okupajte, popijte bevandu i šaljite hrpu selfija - svi na more!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju