Danski parlament izglasao je budžet za postavljanje ustanove za strane kriminalce na minijaturnom otočiću Lindholm, koji se nalazi jugozapadno od Kopenhagena. Vlada planira poslati tamo stotinu kriminalaca koji su odslužili svoju propisanu kaznu, ali koji ne smiju biti deportirani u domovinu jer postoji velika šansa od mučenja ili pogubljenja.

Na otok će poslati najrazličitiji raspon bivših kriminalaca – od osoba koje su počinile teška kriminalna djela poput ubojstva ili silovanja do onih s lakšim prijestupima. Ustanova bi trebala postati funkcionalna do 2021. godine, a koštat će otprilike 759 milijuna danskih kruna, odnosno oko 775 milijuna kuna.

Lindholm se dosad koristio kao laboratorij i krematorij, a znanstvenici su na njemu istraživali svinjsku gripu, bjesnoću i druge zarazne bolesti. Do otoka koji se prostire na oko tri hektara dnevno vodi tek jedan trajekt iz Kalvehavea, a poznat je po nadimku Virus.

Iako su Ujedinjeni narodi javno izrazili svoje neslaganje s ovakvim tretiranjem bivših kriminalaca, danska vlast vjeruje u svoju odluku. Bivši kriminalci koji se nisu smjeli deportirati dosad su bili držani u posebnom centru Kærshovedgård u Jutlandu u zapadnoj Danskoj, no tamošnji stanovnici se zbog toga nisu osjećali sigurno i tražili da ih negdje druge premjeste.

Lindholm neće biti zatvor, a njegovi će stanovnici preko dana moći ići kamo god žele. U noćnim satima morat će biti unutar ove ustanove. No unatoč tome mediji ga već nazivaju novim Alcatrazom.

Neobični park blizu ruske granice koji svake godine posjeti 25 tisuća ljudi Park skulptura Parikkala - 4 Park skulptura Parikkala - 2 Park skulptura Parikkala - 3 +0 Park skulptura Parikkala - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju