Škotska jaja prema receptu Jamieja Olivera kulinarski su klasik koji Britanci nose na piknik, a pripremaju se i u miniverziji od prepeličjih jaja. U Americi ih vole s umacima od senfa ili ljutih papričica te prodaju na štapićima tijekom raznih festivala. Talijanima je varijacija ovog recepta draža u kombinaciji sa smjesom za mesne štruce, a umjesto pohanja – peku ih u pećnici.
Sastojci za škotska jaja:
8 svježih kobasica (pečenice)
10 jaja
1/2 svežnja peršina
muškatni oraščić
1/2 svežnja vlasca
muškatni oraščić
žlica senfa
brašno
150 g krušnih mrvica
sol, papar
Priprema:
1. Stavite 8 jaja u hladnu vodu pa kuhajte 3 do 4 minute. Prebacite ih u hladnu vodu.
2. Za to vrijeme meso kobasica istisnite iz ovitka pa pomiješajte u posudi sa sjeckanim začinskim biljem, naribanim oraščićem, senfom, soli i paprom. Podijelite smjesu na 8 loptica.
3. Pripremite 3 tanjura. U jedan stavite brašno, u drugi izmiješana jaja, a u treći krušne mrvice.
4. Pobrašnite dlanove pa uzmite mesnu smjesu u ruku. Malo je spljoštite i na nju položite oguljeno jaje. Oblikujte 8 loptica.
5. Loptice uvaljajte u brašno, otresite višak pa umočite u jaja i mrvice. Ponovite postupak s jajima i mrvicama.
6. Pržite ih u vrućem ulju na temperaturi od oko 150 ºC oko 5 minuta uz povremeno okretanje.
Savjet: Okruglice možete nakon prženja kratko zapeći u pećnici. Poslužite uz umak na bazi sira i vrhnja te, prema želji, omiljenu salatu.