I dok svi diljem svijeta nastoje biti što bolji domaćini i doći u priliku pohvaliti se rastom broja turista, Islanđani su počeli "kukati“ kako im je turista i previše!

Prema projekcijama, Zemlju Vatre i Leda ove godine će posjetiti 2,3 milijuna turista, od kojih će velika većina otokom "promarširati" naoružana selfie štapovima i fotoaparatima u potrazi za fjordovima, vulkanima, gejzirima i ostalim čudima prirode koja oduzimaju dah. U usporedbi s istim razdobljem prije sedam godina, broj turista se na Islandu povećao ravno pet puta, što neki u zemlji smatraju neodrživim.



"Nekontrolirani turizam negativno utječe na okoliš, pa ako se nastavi na ovaj način možemo očekivati uništenje nekih prirodnih atrakcija" - mišljenje je Laure Mallonee s kojim se slaže velik broj Islanđana.

> 10 dana u zemlji vatre i leda: Jedinstveni Island na nomadski način

U zadnjih nekoliko godina broj agencija koje organiziraju izlete na Island se višestruko povećao, a dodatni "problem“ dogodio se i zbog osnivanja nacionalne aviokompanije WOW air koja nudi prilično niske cijene letova.



Koliko je Island postao popularan, govori i činjenica da je nedavno izdana knjiga "bontona za turiste“, gdje je posjetiteljima opisano kako se treba ponašati u ovoj udaljenoj zemlji.

Mi se samo možemo nadati kako će Islanđani pronaći način za održiv turizam, jer bilo bi doista šteta da neki od najljepših prizora u skoro vrijeme nestanu zbog ljudskog djelovanja.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju