Ljeti uz velike vrućine, nikome se ne stoji pored štednjaka satima i kuha, pa čak i ako pripremamo hranu na otvorenom. U našim južnijim mjestima na Jadranu ljudi znaju kako ljeti kuhati i hraniti se bez puno muke ili prolivenog znoja. Tako smo recept za jedno od najjednostavnijih jela, inćune na bijelo koje rado pripremamo baš ljeti, dobili od tete Ane iz Komiže, s otoka Visa.
Gotovo da nema onoga tko nije čuo za ovo malo ribarsko mjesto i njegovu veliku gastronomsku ponudu, od komiške pogače, hiba ili slastica s rogačem. Nama su brzi domaći recepti koji se pripremaju baš u domovima mještana najdraži, pa vam donosimo upravo jedan takav.
RECEPT – Inćuni na bijelo
Sastojci:
500g inćuna
4 žlice maslinovog ulja
1,5 dcl bijelog vina
Sol i papar
žlica sitno nasjeckanog peršina
1 režanj češnjaka
Priprema:
1. Inćune očistite (odstranite glave i utrobu) i poslažite ih u jednom redu u dublju tavu ili plitki lonac u koju ste stavili maslinovo ulje.
2. Posolite, popaprite i zalijte ih vinom tek toliko da ih prekrijete.
3. Stavite ih na srednju vatru i pirjajte ih oko 2 minute. Inćuni bi se tada već trebali lagano odvajati od kosti.
4. Maknite ih s vatre, posipajte usitnjenim peršinom i češnjakom i poklopite poklopcem. Ostavite tako 15-tak minuta i uživajte u jednostavnom, brzom i prefinom ljetnom obroku. Dobar tek!