Gaziantep, Turska

Ovaj grad na jugoistoku Turske krije odličnu hranu, a osobito domaće mesne specijalitete poput kebaba. Obzirom da je Gaziantep centar turske proizvodnje pistacija, neki gastro-stručnjaci smatraju da je ovdje rođena i - prva baklava. Tu svakako treba isprobati i posebnu vrstu kruha sa sirom katmer, desert s medom kadayif, kao i beyran - začinjenu janjetinu s rižom koja se poslužuje za doručak.

Hobart, Tasmanija

Ako želite isprobati najsvježije australske proizvode, posjetite gradić Hobart na Tasmaniji. Ovdje je zadnjih godina počela bujati kulinarska ponuda koja uključuje jela od domaće ribe, voća i povrća sljubljena sa znamenitim australskim vinima. Vrhunac ponude možete pronaći subotom na gradskoj tržnici Salamanca.


Hoi An, Vijetnam
Impresivna kulinarska scena u ovom gradiću pod zaštitom UNESCO-a izazvat će nepca i najiskusnijih gurmana. U Hoi Anu restorani nude zadivljujuću kombinaciju kineske, japanske i francuske kuhinje, no jeftine i ukusne obroke možete pojesti i na štandovima lokalnih tržnica. Obavezno isprobajte cao lau – finu vijetnamsku tjesteninu s juhom.

Jeruzalem, Izrael
Gastro stručnjaci se slažu da ovaj izraelski grad ne dobiva priznanje koje bi trebalo. Ne, ovdje se ne služe samo pržene kuglice od slanutka... Na okuse u Jeruzalemu utječe mješavina brojnih kultura – od poljske do alžirske, kao i stalna potreba za eksperimentiranjem i promjenom. Na uličnim sajmovima možete probati cijelu lepezu različitih stvari – od svježeg povrća do kompliciranih slastica s dodatkom lokalnih namirnica i začina.


Evora, Portugal
Ovaj srednjovjekovni gradić u pokrajini Alentejo krije prekrasnu gotičku i baroknu arhitekturu, ali i bogatu kulinarsku baštinu. Ovdje se uzgajaju vrhunska vina, a jede svinjetina na sto načina, s hrabrim dodatkom korijandera i drugih začina. Obavezno isprobajte pao de rala - slasticu s bademima koju su originalno osmislile časne sestre Sv. Helene.

Makao, Kina
Kulinarski utjecaj Portugala na ovaj grad nedaleko od Hong Konga, transformirao je prepoznatljive okuse kineske kuhinje u neponovljivo gastro iskustvo. U Makau se osjeća i jak utjecaj afričkih, indijskih i latinoameričkih doseljenika, što rezultira uzbudljivom ponudom hrane. Ovdje ćete jesti sve od portugalskih pita s jajima, preko kineske svinjetine s račićima i začinima do afričke piletine, prženog bakalara i slatkih pudinga od kokosovog mlijeka.

Memphis, Tennessee
Posljednjih nekoliko godina Memphis razvija uzbudljivu kulinarsku scenu na jugoistoku SAD-a. Ovdje se jede tradicionalno odlična hrana 'za dušu' poput slasnog roštilja i pržene piletine, finih talijanskih jela, te pije vrhunsko pivo. Zahvaljujući celebrity kuharima poput Andrewa Michaela, Kelly English i Michaela Hudmana, za njegove okuse sada zna sve veći broj ljudi.


Providence, Rhode Island
Ne možete doći u ovaj američki grad i ne probati poširanog jastoga u maslacu. Uzbudljiva gastro scena u Rhode Islandu obuhvaća neočekivane gastro kombinacije koje uključuju svježe plodove mora, kvalitetnu govedinu s obližnjih farmi i sirov talent lokalnih kuhara koji se ne libe pripremiti čak i pizzu na roštilju.

Rovinj, Hrvatska
Na ljestvici neočekivanih kulinarskih meka našao se i Rovinj. Ovaj istarski gradić svoje mjesto među najvećima zahvaljuje prvoklasnoj kvaliteti namirnica - od mesa i ribe, preko maslina i maslinovog ulja do tartufa. Dakako, i najbolji proizvod propada bez vizije i vještine glavnoga kuhara.

U gastro ponudi osobito se ističe restoran Wine Vault u sklopu hotela Monte Mulini na čelu sa chefom Tomislavom Gretićem, koji nudi i bogatu vinsku kartu. Svakako treba isprobati kombinaciju mediteranske i azijske kuhinje u restoran L u hotelu Lone u kojemu šefuje Priska Thuring.

Gradove je odabralo poznato internetsko odredište za gastronome The Daily Meal

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju