Uljar i jedan od vodećih dalmatinskih vinara svrstao se u skupinu koja iz godine u godinu prima vrhunska priznanja, dokazujući kvalitetu i značaj proizvoda pelješkog podneblja u svjetskim okvirima. Ovoga je puta nagrada dodijeljena u kategoriji «robusnih» ulja sjeverne hemisfere, čime je Miloš dokazao vrijednost podneblja i za ulja tog aromatskog profila – s naglašenom svježinom i složenošću. Ulje Frane Miloša, inače mješavinu sorti, žiri je opisao riječima: «Arome zelenog i egzotičnog voća, zelene trave, začina, cvijeća i rajčica. U ustima je puno voćno, slatko, gorko, srednje oštro i s elementima crvenog papra, badema, banane te iznimne harmonije, visoke složenosti i trajnosti.»

Obitelj Miloš berbu maslina radi ručno iz stoljetnih maslenika na Pelješcu, u općini Ston, nedaleko njihovih vinograda. Iako je obitelj primarno usmjerena na proizvodnju vina, maslinarstvo je njihova komplementarna aktivnost u nastojanju da se na najbolji način izrazi pelješko podneblje u stvaranju dalmatinskog proizvoda visoke kvalitete. Ulje se proizvodi hladnim prešanjem, što mu daje svježe i voćne arome obogaćene aromama zelene makije.

«Izuzetno smo ponosi što zlato osvajamo drugu godinu zaredom jer to znači da smo iz godine u godinu spremni proizvesti kvalitetan i relevantan proizvod. No, ono što je možda i bitnije je činjenica kako smo zlato osvojili u kategoriji robusnih ulja, što dokazuje pogodnost ovog južnog podneblja za ulja naglašene svježine i elegancije,» ocijenio je Frano Miloš.

Najbolja svjetska maslinova ulja objavio je na konferenciji za medije u New Yorku (u International Culinary Center Theatre) Curtis Cord, predsjednik ocjenjivanja. Najviše nagrada dodijeljeno je uljima iz Italije i Španjolske. Ove su zemlje, zajedno s Grčkom, imale i najveći broj prijavljenih uzoraka. Osim kao potvrda kvalitete, korist za sudjelovanje u natjecanju proizlazi i iz pozornosti nagrađenih ulja u vodećim američkim i svjetskim medijima. Dodatno, u sklopu posebnog programa, organizatori natjecanja spajaju proizvođače s distributerima, čime se olakšava ulaz proizvoda na tržište SAD-a.

I tako obitelj Miloš radi isto kao i obitelj Geržinić, i vinarija Meneghetti, koji svi uz vrhunska vina, rade i fantastične maslinjake. Još da je i neka ribica, i to je to! Srdačne čestitke još jednom!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju