1. Likopen - oružje protiv raka
Likopen je antioksidans koji se bori protiv stanica raka, naše ga tijelo ne proizvodi, a rajčica ga ima u izobilju. Potrebno vam je samo 500 mililitara soka od rajčice kako biste dobili potrebnu količinu likopena. Znači, samo čaša soka od rajčice dnevno, može vam osigurati zdrav život. Likopen štiti od raka dojke, prostate, pluća i debelog crijeva.

2. Smanjenje razine lošeg kolesterola
Sok od rajčice je prirodna terapija za ljude koji imaju visoku razinu kolesterola. To je zato što je bogata vlaknima i vitaminom B3, koji se koriste u medicini za liječenje ovog problema. Vi dečki koji volite odojke i plodove tora – upamtite ovo!

3. Zdravo srce
Vitamin B6, koji sadrži rajčica, pomaže kod održavanja normalne razine homocisteina koji sprječava širenje vena. Osim toga, istraživanje provedeno na Sveučilištu u australskom Newcastleu, pokazalo je da je nakon tri tjedna konzumiranja soka od rajčice, bolesnicima s dijabetesom tipa dva znatno smanjen rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

4. Jaka pluća
Istraživanje iz 2006. na Jundendo sveučilištu u Tokiju, pokazalo je da sok od rajčice može spriječiti emfizem uzrokovan izloženošću duhanskom dimu. Dakle, ako već ne možete bez pušenja, zaštitite pluća uz čašu svježe iscijeđenog soka od rajčice.

5. Vaša doza imuniteta
Ako vas još uvijek nismo uvjerili u prednosti čaše soka od rajčice, evo popisa vitamina koje sadrži. Jedna šalica ima 74% dnevnih potreba za vitaminom C, i 2% vitamina A. Oba su vrlo važna za zaštitu imunološkog sustava u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za uništenje stanica. U čaši soka od rajčice ćete pronaći vitamine B1, B2, B3, B5 i B6, kalij, magnezij, željezo i fosfor. Svježe rajčice sadrže više vitamina C, nego prerađene ili kuhane. Međutim, kuhana rajčica sadrži više likopena, a uz dodatak par kapljica maslinovog ulja, likopen će biti maksimalno apsorbiran. Vrijeme je da napunite hladnjak nečim zdravim…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju