Nova studija preuzeta s Huffingtonpost.com-a, predstavljena na konferenciji SLEEP 2013., pokazala je kako hrana visoke u masnoće uzrokuje pospanost tijekom dana. Drugim riječima, hamburgeri, meso, sva brza hrana i masni umaci čine vas manje produktivnim .

S druge strane, potrošnja ugljikohidrata može uzrokovati nesanicu, i stavlja vas u stanje visoke pripravnosti. Također, sve što jedete može utjecati na vaš san. Stručnjaci s University of Pennsylvania School of Medicine proveli su istraživanje o otkrili kako su ljudi koji jedu više kalorija tijekom dana puno umorniji.

Ako ste ikad osjećali umorno nakon što ste svoje tijelo napali velikim, masnim hamburgerom - potvrđujete teze ovog istraživanja. Nova studija, objavljena u online časopisu i predstavljena na godišnjoj konferenciji SLEEP 2013, pokazuje da je konzumacija većih količina masti povezana s povećanom pospanošću tijekom dana. Istovremeno, konzumacija većih količina ugljikohidrata je povezana je s povećanim bdijenjem.

"Pretjerana dnevna pospanost i umor su vrlo rasprostranjeni u suvremenom svijetu ." Dr. Alexandros Vgontzas, profesor psihijatrije na sveučilištu Penn State College of Medicine, navodi u svom priopćenju: "Čini se da prehrana bogata mastima itekako smanjuje budnost, što može imati velikog utjecaja na funkcioniranje ljudi."

U istraživanju je sudjelovala 31 pretila osoba u dobi između 18 i 65 godina. Istraživači su proveli četiri dana i noći sa sudionicima studije u laboratoriju, te konačno otkrili vezu između pospanosti tijekom dana i povećane potrošnje masti, kao i vezu između budnosti i povećane potrošnje ugljikohidrata, čak i nakon iskazivanja čimbenika kao što su dob, BMI, unos kalorija i trajanje spavanja.

Na vašu pospanost ne utječe samo ono što jedete, nego i to kako spavate tijekom noći, prema nedavnom istraživanju na Sveučilištu u Pennsylvaniji Perelman School of Medicine. Prema toj studiji, osobe koje su konzumirale najviše kalorija su takozvani "kratki" spavači. A da se probate malo više baviti sportom?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju