Zagorje nisu samo purica s mlincima i štrukli, Zagorje je neotkrivena gastro destinacija koja je velikim koracima krenula prezentirati i brendirati ono najbolje od gastronomije, riječi su organizatora ove manifestacije, župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara, koji je na taj način zatvorio treće izdanje izbora za najboljeg kuhara ove regije. Pod parolom „Bajka na dlanu“, prekrasna Marija Bistrica bila je domaćin sedmorici kuhara koji su uz predstavljanje tradicionalnih zagorskih delicija, vina, meda, štrukla, babičinih kolača, bučinog ulja, i naravno - purana s mlincima, zaokružili jedno i te kako ukusno popodne.

Žiri je pobjednika odlučio ocjenjujući izgled, miris i okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi, modernu prezentaciju tradicije, tematsku sljedivost te harmoniju svih komponenti koje čine cjelinu jela. Svi prisutni su nestrpljivost gasili vrhunskim vinima Bolfan, Vuglec breg, Sever, Zdolc i Bodren, a tada je počelo proglašenje.

Tijesnu je pobjedu, pred kolegama iz Donje Stubice, Krapinskih Toplica, Kumrovca i drugih zagorskih mjesta ove godine odnio predstavnik domaćeg restorana, Tomislav Kožić iz Bluesun Hotela Kaj iz Marije Bistrice. Uz zvuke istaknutog zagorskog bluzera Tomislava Golubana, pobjednik ovogodišnjeg kulinarskog showa ponio je laskavu statuu Zagorskog chefa (Chtefa), koju će u vitrinama držati do sljedećeg natjecanja. Ministar turizma Darko Lorencin obišao je potanko sve štandove te zahvalio organizatorima na ideji i podržao cijelu akciju s nadom u još bolje rezultate.

I tako je još jednom uspješno održana promocija gastronomije Zagorja, a Tomislav Kožić ponosno svim uzvanicima i gostima još dugo pokazivao pobjedničku skulpturu Chtefa. Pitureskna Marija Bistrica se kupala u suncu pozivajući goste iz Zagreba, ostatka Hrvatske i svijeta da upravo tu okuse neke sjajne specijalitete za koje nisu ni znali, jer Zagorje je stvarno prava bajka na dlanu. Uostalom, jedan puran je već bezeciran za našu redakciju, pa si vi mislite!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju