• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Tek sad vidimo što nam znači maslinovo ulje iz Vele Luke!

Koliko god Vela Luka nije poznata po dobrim vinima, tako je krase vrhunska maslinova ulja. Put nas je nanio i na proizvođače poznatog veloluškog nektara - maslinovog ulja Torkul, poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu Fanito, odnosno njenog vlasnika Fanita Žuvelu. Evo što nam je rekao...

Punkufer avatar placeholder
Ribafish 27.03.2014 12:25 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nećemo vas pitati otkud ime brenda, ali recite nam ukratko povijest, od početaka do danas.
Duga je veloluška povijest bavljenjem maslinarstvom i uljarstvom, i seže čak u antička vremena. Želite li se dodatno informirati i uvjeriti u istinitost ove priče, najbolje da dođete do nas u Velu Luku i tu se na licu mjesta uvjeriti u pravovaljanost izrečenog. Naime, i danas se na istome mjestu kao i pred tisuće godina, nalaze lokaliteti s prastarim stablima maslina. Od ljudi koji su se i tada bavili uzgojem, naslijedili smo nekoliko autohtonih sorti maslina, a dvije najznačajnije su nastale upravo na prostoru današnje Vele Luke. Radi se o sortama Drobnica i Lastovka. Tijekom vremena one su se toliko prilagodile današnjem vremenu i sušnoj klimi, gotovo pustinjskim klimatskim uvjetima koji ljeti vladaju u Veloj Luci, pa bezbrižno žive u malo škrte otočke zemlje među silnim kamenjem, na nepreglednim terasama i suhozidima, i postale su neizostavan dio njenog krajobraza.



Je li maslinovo ulje najjača poljoprivredna grana Vele Luke i Korčule?
Maslinovo ulje je daleko najjači i najznačajniji poljoprivredni proizvod iz Vele Luke, a uz vrhunska bijela i crna vina otoka Korčule, čini jednu zaokruženu cjelovitu korčulansku poljoprivrednu autohtonu gastro ponudu. Kada nekome spomenete Velu Luku odmah ga asocira na pjesmu, klapu, nekoliko poznatih osoba i - naše maslinovo ulje.



Koje su prednosti ulja s Korčule?

To je jasno svakome tko poznaje sortiment maslina, barem malo zna koja je sorta maslina rana, srednje kasna ili kasna, i koliko vremena prođe, ovisno od sorte do sorte, od zametanja ploda do berbe zdravog ploda masline namijenjenog za dobivanje maslinovog ulja. Kao i onome tko zna u kojim uvjetima i kada nastaje najkvalitetniji plod prepun polifenola te kako, kada i u kojim uvjetima maslina u plodu stvara te toliko spominjane antioksidanse. Naše maslinovo ulje Torkul je nastalo kao blend kupažom Lastovke i Drobnice. Torkul je izuzetno komplicirano, i jako složeno ekstra djevičansko maslinovo ulje premium kvalitete, što ga usitinu čini posebnim i jedinstvenim. Sve što je do sada nabrojeno su samo neke od naših, ne bih rekao prednosti, već posebnosti.



Kakva su u usporedbi s istarskim?
Kada već hoćete, u usporedbi sa istarskim uljem, naše je maslinovo ulje - posebno. Posebno je u odnosu na sva ostala maslinova ulja koja sam do sada u svojem životu kušao, a kušao sam ih na tisuće i to iz čitavog svijeta.

Koje masline imate, kako im dugo treba da rode od same sadnje?

Ima jedna zgodna anegdota koja se provlači među Velolučanima i može se na plastičan način dočarati vašim čitateljima o našim maslinama i maslinicima: Kada su pitali jednog mještanina koji je izuzetno volio lignje koliko lignji može pojesti, on im je odgovorio da može pojesti kašetu liganja (cca. 8 kg), ali da mu za to treba vremena. Mi imamo i uzgajamo isključivo naše dvije autohtone sorte maslina. Pokušavali su ljudi, onako sporadično, pokusa radi, uzgajati i neke druge sorte maslina kako domaćih - hrvatskih, tako i uvezenih, ne bi li čim prije došli u fazu ubiranja ploda iz posađenih maslina, ali pokusi su bili uzaludni, jer sve te masline u ovim uvjetima ne uspijevaju. Te masline traže duboka i plodna tla a mi toga nemamo. Stoga smo mi i dalje na našim autohtonim sortama koje i dalje uzgajamo i molimo Boga da prvi rod bude unutar prvih deset godina od sadnje, barem jednom. Ima poslovica kod nas koja glasi: vinovu lozu sadiš za sebe, a maslinu za djecu.

S kojim se problemima najčešće susrećete?
Pravo je pitanje s kojim se problemom do sada nismo susreli... Pun mi je kufer da priključak struje koji sam uplatio prije dvadeset godina za poslovni objekt u kojem se od 2006. godine nalazi naša uljara, skladište i punionica, još uvijek nije Elektrojug pogonski ured Blato isporučio, iako je za to sam sebe obvezao. Od tada je prošlo ne 15 dana, nego 20 godina i još uvijek radimo na agregat - sramota.

Kakve ste sve nagrade osvojili?
Nagrada je jako puno, a jedna od značajnijih je ona koja dolazi iz Slow Fooda i odnosi se na FANITO - čaj lista masline. Naš čaj lista masline se ukrcao na Slow Food Arku Okusa.

Uz srdačan pozdrav i puno sreće u budućnosti, čestitamo na uspjesima i nadamo se da će još puno ljudi širom svijeta shvatiti o kakvom se blagu radi. Sve detalje oko narudžbe i cijene maslinovog ulja Torkul i čaja od lista masline, potražite na njihovoj web-stranici.

  • #kako kuhati
  • #fanito
  • #torkul
  • #Vela luka
  • #masline
  • #ulje
  • #otok
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
Pomračenje uma
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Tko će biti kažnjen ako istina ugleda svjetlo dana doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Tko će biti kažnjen ako istina ugleda svjetlo dana doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
Biskvit
Zlatni trikovi

Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

Lorena Otavijević, vrhunska slastičarka iz Rijeke, u MasterChefu je otkrila čestu pogrešku zbog koje nam slastice ne uspijevaju.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Hrenovke Hrana i piće
    Tamna strana

    Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način

  • Juha Hrana i piće
    Hraniteljica Dalmacije

    Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku

  • Biskvit Hrana i piće
    Zlatni trikovi

    Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close