Nećemo vas pitati otkud ime brenda, ali recite nam ukratko povijest, od početaka do danas.
Duga je veloluška povijest bavljenjem maslinarstvom i uljarstvom, i seže čak u antička vremena. Želite li se dodatno informirati i uvjeriti u istinitost ove priče, najbolje da dođete do nas u Velu Luku i tu se na licu mjesta uvjeriti u pravovaljanost izrečenog. Naime, i danas se na istome mjestu kao i pred tisuće godina, nalaze lokaliteti s prastarim stablima maslina. Od ljudi koji su se i tada bavili uzgojem, naslijedili smo nekoliko autohtonih sorti maslina, a dvije najznačajnije su nastale upravo na prostoru današnje Vele Luke. Radi se o sortama Drobnica i Lastovka. Tijekom vremena one su se toliko prilagodile današnjem vremenu i sušnoj klimi, gotovo pustinjskim klimatskim uvjetima koji ljeti vladaju u Veloj Luci, pa bezbrižno žive u malo škrte otočke zemlje među silnim kamenjem, na nepreglednim terasama i suhozidima, i postale su neizostavan dio njenog krajobraza.



Je li maslinovo ulje najjača poljoprivredna grana Vele Luke i Korčule?
Maslinovo ulje je daleko najjači i najznačajniji poljoprivredni proizvod iz Vele Luke, a uz vrhunska bijela i crna vina otoka Korčule, čini jednu zaokruženu cjelovitu korčulansku poljoprivrednu autohtonu gastro ponudu. Kada nekome spomenete Velu Luku odmah ga asocira na pjesmu, klapu, nekoliko poznatih osoba i - naše maslinovo ulje.



Koje su prednosti ulja s Korčule?

To je jasno svakome tko poznaje sortiment maslina, barem malo zna koja je sorta maslina rana, srednje kasna ili kasna, i koliko vremena prođe, ovisno od sorte do sorte, od zametanja ploda do berbe zdravog ploda masline namijenjenog za dobivanje maslinovog ulja. Kao i onome tko zna u kojim uvjetima i kada nastaje najkvalitetniji plod prepun polifenola te kako, kada i u kojim uvjetima maslina u plodu stvara te toliko spominjane antioksidanse. Naše maslinovo ulje Torkul je nastalo kao blend kupažom Lastovke i Drobnice. Torkul je izuzetno komplicirano, i jako složeno ekstra djevičansko maslinovo ulje premium kvalitete, što ga usitinu čini posebnim i jedinstvenim. Sve što je do sada nabrojeno su samo neke od naših, ne bih rekao prednosti, već posebnosti.



Kakva su u usporedbi s istarskim?
Kada već hoćete, u usporedbi sa istarskim uljem, naše je maslinovo ulje - posebno. Posebno je u odnosu na sva ostala maslinova ulja koja sam do sada u svojem životu kušao, a kušao sam ih na tisuće i to iz čitavog svijeta.

Koje masline imate, kako im dugo treba da rode od same sadnje?

Ima jedna zgodna anegdota koja se provlači među Velolučanima i može se na plastičan način dočarati vašim čitateljima o našim maslinama i maslinicima: Kada su pitali jednog mještanina koji je izuzetno volio lignje koliko lignji može pojesti, on im je odgovorio da može pojesti kašetu liganja (cca. 8 kg), ali da mu za to treba vremena. Mi imamo i uzgajamo isključivo naše dvije autohtone sorte maslina. Pokušavali su ljudi, onako sporadično, pokusa radi, uzgajati i neke druge sorte maslina kako domaćih - hrvatskih, tako i uvezenih, ne bi li čim prije došli u fazu ubiranja ploda iz posađenih maslina, ali pokusi su bili uzaludni, jer sve te masline u ovim uvjetima ne uspijevaju. Te masline traže duboka i plodna tla a mi toga nemamo. Stoga smo mi i dalje na našim autohtonim sortama koje i dalje uzgajamo i molimo Boga da prvi rod bude unutar prvih deset godina od sadnje, barem jednom. Ima poslovica kod nas koja glasi: vinovu lozu sadiš za sebe, a maslinu za djecu.

S kojim se problemima najčešće susrećete?
Pravo je pitanje s kojim se problemom do sada nismo susreli... Pun mi je kufer da priključak struje koji sam uplatio prije dvadeset godina za poslovni objekt u kojem se od 2006. godine nalazi naša uljara, skladište i punionica, još uvijek nije Elektrojug pogonski ured Blato isporučio, iako je za to sam sebe obvezao. Od tada je prošlo ne 15 dana, nego 20 godina i još uvijek radimo na agregat - sramota.

Kakve ste sve nagrade osvojili?
Nagrada je jako puno, a jedna od značajnijih je ona koja dolazi iz Slow Fooda i odnosi se na FANITO - čaj lista masline. Naš čaj lista masline se ukrcao na Slow Food Arku Okusa.

Uz srdačan pozdrav i puno sreće u budućnosti, čestitamo na uspjesima i nadamo se da će još puno ljudi širom svijeta shvatiti o kakvom se blagu radi. Sve detalje oko narudžbe i cijene maslinovog ulja Torkul i čaja od lista masline, potražite na njihovoj web-stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju