Sardela je u Fažani riba s posebnim okusom i mirisom Jadrana. Kao vrhunski doručak, kao glavno jelo, uvijek... Spremljena na različite načine, najbolji je razlog za čašu malvazije ili terana, a ova riba u Fažani ima i svoju Akademiju – Malu ribarsku akademiju Sardela - nedaleko Pule a nadomak Brijunskog otočja!

Cestom sardela na rivi, tradicijski način pripreme sardela u restaurantima i konobama zadovoljit će svakog gosta. Mogućnost degustacije, uz objašnjenja o pripremi ribe, dio je turističke ponude.

Fešta od sardela i Ča ribari znaju (kolovoz) su ribarske fešte na kojima ribari predočuju vještine i umijeća ljudi od mora. Ribari izlažu stanare mora, stare i nove alate i naprave. Objašnjavaju posjetiteljima kao se pojedina riba lovi, kako se koriste alati, kako se pletu mreže, namataju igle... I svi su tada ribari: i djeca, i turisti, namjernici i slučajni gosti.
Tradicija ribarsko-turističkog mjesta srcem je i ponudom okrenuta moru, izazovom što na rivu zove iskusne domaće ribare, djecu i roditelje, turiste i moderne argonaute. Poziv je to u okruženje i drevnih ribarskih razgovora o sreći i umijeću, o šekama i poštama, milosti i nemilosti vjetra i valova, kroz priče u kojima odjekuju govor predaka i izazovi novih vremena. Fažana živi sardelu, sardela je u srcima svih stanovnika fažane. Svraite na njihovu stranicu i uputite se kako, kad i gdje na početni tešaj sardelarstva. I mi ćemo sa vama!


Radionice Male ribarske akademije Sardela

1.7.-31.8
20,00 - 22,00
Fažanska riva, svake srijede:

PROGRAMI:
- Škola soljenja sardela
- Učenje o ješkama i pecanju
- Izrada mornarskih čvorova - Izrada ribarskih alata na tradicionalan način – kako se nekad radio parangal
- Punjenje igala za pletenje mreža
- Pletenje i krpanje mreža
- Veslanje tradicionalnom fažanskom barkom “batana”

Prilikom prijave dobiti ćete iskaznicu Male ribarske akademije Sardela u koju ćete pri savladavanju svake vještine dobiti pečat.
Nakon prikupljenih svih pečata, u Turističkoj zajednici čeka vas diploma Male ribarske akademije Sardela!

Turistička zajednica Općine Fažana
tel.: +385 (0)52 383 727
e-mail: info@infofazana.hr
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju