Izabrati savršenu kavu može biti problem čak i za one najupućenije. Danas kafići nude stotine raznih verzija ovog napitka, toliko da ponekad zauzmu cijelu stranu njihovih cjenika. Nekada je teško odrediti što je 'cappucino', a što 'latte', ponajviše zbog mliječne pjene koja vas može zavarati.

Razlike između različitih tipova kave u kafićima i njihovim imenima lako je razlikovati ako znate kako se spravljaju, koliko mlijeka sadrže, pa čak i kako se serviraju. U ovom tekstu ćemo napraviti vodič kroz cjenike u kafićima, kako bi sljedeći put znali što naručiti.

Espresso

Ako mislite da je ime za ovaj napitak došlo iz Italije- u pravu ste! Dolazi od imena stroja koji ga priprema. Fino mljevena kava se vrućom vodom podvrgava pritisku od 9 bara. Produkt je mala doza kave snažnog i punog okusa. Zbog toga espresso dolazi samo u malim šalicama. Produženi espresso (poznatije kao produžena kava) s mlijekom ili šlagom je regionalni izum. Negdje ga zovu Americano, što je razrijeđeni espresso, nalik američkoj filter kavi koja dolazi i do vrtoglavih (i po nama pretjeranih) 200 ml razrijeđenog espressa.

Cappuccino

Cappuccino je napitak baziran na espressu, obožavan u Italiji, i ako se radi prema 'originalnom receptu' sadrži trećinu espressa, trećinu mlijeka i trećinu ukusne mliječne pjene.Savršeni cappuccino nema više od 150ml, iako ga negdje možete dobiti i u većim dozama. U italiji se nikada ne pije poslije jela ili nakon 11 sati. Talijani drže da je cappuccino 'jutarnji' napitak.

Latte

Svaki od ovih napitaka ima rodni list u Italiji i naravno, latte nije izuzetak. Latte je u osnovi espresso u koji ulijete dvostruko veću dozu mlijeka. Dakle, 1/3 espresso + 2/3 mlijeka. Servira se u većim šalicama (oko 200ml) i kako sadrži više mlijeka savršen je napitak za one koji u kavi ne traže kofeinski udarac.

Macchiato

Temelj svakog napitka s našeg popisa je dobra doza espressa. Macchiato je vrsta koja zadržava snagu kave, ali uz malu dozu mlijeka ili mliječne pjene da ublaži snažnu aromu. Ime mu u prijevodu znači 'označen' i odnosi se na dozu mlijeka ili šlaga na ppovršini napitka.

Mocha

Mocha je u stvari desert i takvim ga smatraju glavni junaci naše priče Talijani. Mocha je čokoladna kava, koju ćete najlakše napraviti da jedan espresso usipate u malu dozu kakaoa i mlijeka. U Torinu ga zovu 'Bicerin' koji je kombinacija espresa, čokoladne s lješnjacima i šlagom, servirano u čašama s debelim stjenkama, nikako u šalici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju