Nadahnuće može doći kada to najmanje očekujete. Ljudi koje srećemo, mjesta koja posjećujemo, čaša alkohola... sve su to potencijalni izvori inspiracije. Svatko od nas ima neko jelo koje ga podsjeća na djetinjstvo, a evo što je bilo omiljeno nekim poznatim velikanima.

Ernest Hemingway - pastrva u tavi

Hemingway je otkrio pastrvu u tavi u ribolovu na španjolskoj rijeci Irati. Toliko ju je obožavao da je postao i pravi stručnjak u pripremanju iste: Pastrvu je najbolje peći na ugljenu. U tavu stavite slaninu i kad je napola pečena dodajte pastrvu. Stavite slaninu preko ribe. Pastrva će tijekom pečenja upiti masnoću, a unutra mora ostati ružičasta. Slanina, teško, ali izvodivo – ne smije biti prepečena "

Vladimir Nabokov - kuhana jaja

Nabokovljen recept objavljen je u kuharici Maxima de la Falaise 18. studenog 1972.

Zakuhajte vodu u loncu, uzmite dva jaja iz hladnjaka i držite ih pod mlazom tople vode kako bi ih pripremili za ono što ih čeka. Stavite jaja na tanjur i pustite da skliznu jedno po jedno, bez buke, u kipuću vodu. Ako vam jaje kojim slučajem pukne i počne stvarati bijeli oblak, izvadite ga van i bacite te počnite s novim. Nakon 200 sekundi možete ukloniti jaja iz vode. Uvjerite se da imate pri ruci, malo soli i kruh s maslacem. Sad ih možete jesti.

Salman Rushdie - Janjetina

Salman Rushdie je postao poznat širom svijeta u 1988., nakon objavljivanja romana "Sotonski stihovi". Knjiga je zabranjena u mnogim islamskim državama, a Rushdie je osuđen na smrt. Spašen je od strane FBI-a i britanske obavještajne službe, a sada živi u Sjedinjenim Državama.
U janjetinu se zaljubio još u djetinjstvu.

Sastojci:
1 ½ šalice sjeckanog luka, 4-5 sjemenki kardamoma , 1 šalica maslaca, 1 kg janjetine, 6-8 češnjeva češnjaka, ribani svježi đumbir, 1 žličica čilija, jogurt, šafran.

Priprema:
1 korak. Popržite luk na maslacu do zlatne boje. Dodajte blendane sjemenke kardamoma i miješajte dok se ne pretvore u tijesto.
2. korak. Stavite meso ošišćeno od masnoća da se krčka na jakoj vatri. Nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, đumbir, čili i sol. Ostavite ga nekoliko minuta, povremeno miješajući. Dodajte jogurt. Pokrijte i pustite da se pirja sat - sat i pol, 30 minuta prije kraja kuhanja dodati malo vode kako bi razrijedili umak..
3. korak. Nekoliko minuta prije nego što je gotovo, dodajte tijesto od luka i kardamona te šafran.
4. korak. Nema više koraka, sjednite i jedite!

Emily Dickinson – torta od kokosa.

Prema iskazima prijatelja i rodbine, Emily Dickinson je bila jednako dobra u slasticama kao i u poeziji. Kritičar Vivian Pollak čak je napisao i da više od 10% od Emilynih pjesama sadržava reference na hranu ili piće! Od svih slatkiša koje je dijelila djeci iz susjedstva, većina pamti najbolju – tortu od kokosa!

Sastojci:
1 šalica kokosa, 2 šalice brašna, ½ šalice maslaca, ½ šalice mlijeka, 2 jaja i pola žličice sode bikarbone.

Priprema:
Pomiješajte maslac i šećer i zatim postepeno dodajte sve ostale sastojke. Kokosovo brašno posljednje. Stavite smjesu u nauljenu posudu i ostavite u pećnici oko 65 minuta. Zovite susjede!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju