Visoka kvaliteta sirovog mlijeka, bez aditiva i dugo zrenje ono je što Reggiano čini jedinstvenim. Minimalno vrijeme starenja je 12 mjeseci, ali kada se ostavi 24 mjeseca, okus je nepogrešiv – intenzivan i malo slan.

Parmezan je savršen dodatak hrani jer ima visoku koncentraciju proteina, vitamina i minerala, uključujući kalcij i fosfor. Vrlo je lako probavljiv, pa je idealan proizvod za sportaše i djecu.

Po okusu parmezan je voćnog, do pikantnog okusa i osebujnog mirisa. U izvornom obliku sir je napravljen u kolutu teškom od 5 do 15 kg, tvrde i glatke kore. Na okus parmezana osim dužine zrenja utječe i godišnje doba u kojem je proizvedeno mlijeko. Najbolje doba je kasna jesen. Parmezan se reže, bolje reći trga i struže žlicom u obliku badema.

Parmezan se mora ribati tek neposredno pred uporabu, jer inače gubi aromu. Čuvajte ga na suhom u hladnjaku, umotanog u specijalni papir ili pergament. Nikako ga nemojte zamatati u PVC ili ALU foliju jer se sir u njoj znoji. Uz mladi se parmezan preporučuju pjenušava (Prosecco), te lagana vina voćnog okusa. Uz stariji parmezan opet bolje paše neko jače crno vino.

Pogledajte u videu kako se radi parmezan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju